Herpes – Genital Ülser Herpes – Genital Ülser

Herpes simpleks’in HSV-1 ve HSV-2 olmak üzere iki tipigenital ülserlere neden olmaktadır. Genital herpeslerdeetken çoğunlukla HSV-2 dir.

Dünya çapında  artarak yayılmaktadır.

Klinik tanı: Karakteristik genital lezyonlar ağrılı papülveya veziküller olarak başlar. Sıklıkla hasta muayeneyegelinceye kadar genital lezyonlar püstül veya ülsere dönmektedir.

Primer HSV enfeksiyonu: Ülseratif lezyonlar 4-15 gün, kabuklanma veya reepitelizasyon ya da her ikisi oluncaya
dek devam etmektedir. Ağrı, kaşıntı, vajinal veya üretral akıntı ve ağrılı inguinal adenopati sık görülen semptomlardır. Primer HSV enfeksiyonu sistemik ve lokal semptomların sık ve uzun süreli devamı ile ilişkilidir. Ateş, baş ağrısı, rahatsızlık ve miyalji sıktır. Genital lezyonların klinik semptomları olan ağrı ve irritasyon ilk 6-7 gün süresince kademeli olarak artar ve iki üç hafta süresinde kademeli olarak azalır . Genelilkle  önce diğer üretrit nedenleri tedavi edilir   hasta ilk üretrit tedavisinde fayda görmediyse hasta mutlaka hsv üretriti tedavisi vermek gerekir . genelikle atlanan  gözden kaçan tedavi posizyonunda kalır.

Tekrarlayan HSV Enfeksiyonu: Tekrarlayan HSV enfeksiyonunda semptomlar, bulgular genital lezyonun lokalize olduğu anatomik bölgelere göre değişir. Ağrı ve kaşıntı gibi lokal semptomlar başlangıçtaki enfeksiyon semptomlarına göre daha hafiftir ve klasik epizot süresi 8-12
gün veya daha azdır.

Tedavi: Tedavide asiklovir (400 mg günde 3 kez 7-10gün) ya da (200mg günde 5 kez 7-10 gün), valasiklovir (1gr günde 2 kez 7-10 gün) ve famsiklovir (250 mg günde 3 kez 7-10 gün) olmak üzere 3 viral ajan kullanılmaktadır. Sistematik antiviral tedavi ile genital HSV enfeksiyonu semptom ve bulgularının ancak bir kısmı kontrol altına alınabilir. Tedavi enfeksiyonun tam kür olmasını sağlamaz veya tedavinin kesilmesi sonrasında enfeksiyonun tekrarlama sıklığını ve şiddetini değiştirmez. Bununla beraber primer enfeksiyon tedavisi genital lezyonun iyileşmesinin hızlanması ve viral enfeksiyonunun yayılma süresinin kısalması için gereklidir. Antiviral ajanlar ile yapılan topikal tedavinin sistemik tedaviden daha az etkili olduğu gösterilmiştir. Tekrarlayan herpes enfeksiyonlarında ise tedavi ile lezyon süreleri kısalabilir ve rekürrenslerazalabilir. Tekrarlayan HSV antiviral enfeksiyonu için epizodik tedavi ve günlük baskılayıcı tedavi olmak üzere iki yaklaşım bulunur.

Tekrarlayan  tedavi birçok hastada nüks ü azaltır. Bu tedaviye  lezyonun ilk günü başlanılmalıdır. Tekrarlayan HSV enfeksiyonu için 5 günlük tedavi önerilir.
İlerlemiş hastalık durumunda ya da komplikasyon varlığında (santral sinir sistemi komplikasyonları vb.) hastaneye yatırılarak intravenöz asiklovir tedavisi önerilmektedir. Genital alandaki lezyonda  Herpes virüsünün Tip2’si rol oynamaktadır. Herpes virüsü bir kez vücuda alındığında belli dönemlerde tekrarlayıcı enfeksiyonlara yol açar. Ağrı, kaşıntı, yanma hissi, genital bölgede uçuk benzeri döküntülerle kendini gösterir. Özellikle vücut direnci düştüğü anda yakınmalar başlar. İlk atak genelde 2-3 hafta sürer. Daha sonra tekrarlayan ataklar 3-5 günde kendiliğinden geçer. Etkili tedavi yoktur. Hayat boyu ataklar yapar. Uçuk oluştuğunda bu virüse etkili krem, ilaç tedavisi kullanılarak yakınmalar azaltılabilir. Bazı kişiler uzun süreli virüse etkili ilaç tedavisinden fayda görür. Kadına geçiş olduğunda, doğum sırasında bebeğe bulaşarak ciddi problemlere neden olabilir. Prezervatif tam korunma sağlamaz. Korunmanın  en etkili yolu hastalık riski taşıyan şüpheli kişilerle (çok sayıda partneri olan) ilişkiye girmekten kaçınmaktır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hepatit-b
Hepatit B

Hepatit B cinsel yolla ve aile içi yakın temas ile bulaşabilen bir virüs hastalığıdır…

frengi-sifiliz
Frengi – Sifiliz

Frengi ( Sifiliz ) bakteri ile oluşur, vücuda girdiğinde kendini Şankır adı verilen d…

molloscum-contagiosum
Molloscum Contagiosum

Virüslerin (pox virus) neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Herpes  vir…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...