Sünnet Hakkında Kapsamlı Rehber

Sünnet Nedir ?

Sünnet, penisin glans bölümünü örten deri parçasının cerrahi yoldan kaldırılması işlemidir. Müslüman ve Yahudi toplumunda mutlaka yapılır. Hristiyan ve diğer dine mensup toplumlarda sağlık amacıyla gerçekleştirilir. Dünya üzerinde en sık yapılan ameliyat tipidir. Çok sık yapıldığı için de aslında sadece uzmanı tarafından yapılması gereken ve aslında bir ameliyattan farksız olan bu işlemi hekim olmayanlar da yapagelmektedir

Sünnet Gerekli midir?

Dini yönden yapılmasının yanısıra sağlıklı bir yaşam için de sünnet önerilmektedir. ABD ve avrupada günümüzde % 30 oranında sünnet sağlık nedeni ile yapılmaktadır.

Sünnet Yaşı Ne Olmalıdır?

Her yaşta yapılabilir. Yenidoğan dönemi bize göre de en uygun dönemdir. Hatta çocuğun sünnetli olarak annesi ile birlikte evine taburcu olabilir. 2 yaşın altında yapılmalıdır. 2-6 yaş arası psikolojik etkilenme nedeni ile önerilmese de sedasyonla yapılmasında bir sakınca yoktur. 8 yaşından sonra tekrar öneri getirilse bazı çocuklarda korkular daha da pekişmiş olabilir ve korkuları olan ve bunu sorun yapan her çocukta anestezi ile sünnet önerilir.

Sünnet Lokal Anestezi İle mi Yoksa Genel Anestezi İle mi Yapılmalı?

Bizim önerimiz 1 yaş altında her çocuğa lokal anestezi ile sünnet yapmaktır. 2-7 yaş arasında aile ile konuşularak karar verilebilir. Sedasyonla yapılmasında yarar vardır. Daha büyük çocuklarda çocukla konuşularak karar verilir. Bazı çocuklar çok rahat izlenimi verir ve lokal yapılabilir. Bazı çocukların korkusu tavan yapmıştır bunlarda da sedasyon ve anestezi ile sünnet önerilir.

Sünnet Hangi Yöntemle Yapılmalı

Doğal olarak her aile kendi oğlu için en iyisini ister ailelerin kafası ne yazıkki bu konuda çok karışıktır  internette  birbirinden çok farklı bilgiler olduğu için .Yöntem olarak  en yaygın yapılanı klasik cerrahi sünnet dediğimiz sünnet derisinin bistüri ile kesilmesi, kanam kontrolü yapılıp derinin 4-10 adet dikişle karşılıklı dikilmesi şeklinde yapılır. Derinin kesilmesi makasla çepeçevre olabilir. Bistüri ile işaretlenerek halka şeklinde çıkarılabilir. Giyotin usulü glans korunarak kesilebilir.  Diakoter yani ısı enerjisi ile kesilebilir. Özel geliştirilmiş Gomco veya plastik sıkıştırıcılar kullanılabilir. Ben giyotin usulünü hızlı etkin ve kozmetik bulduğum için tercih ediyorum.

Sünnet Yapılırken Risk Faktörleri Nedir ?

Her cerrahi işlemin bir riski vardır. Kanama, şişme, enfeksiyon, morarma, gangren, fistül, glans kaybı nadir de olsa olabilir.

Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır ?

5 yaş üzeri çocukların hekimle daha önceden tanışması uygun bir harekettir. Çocuğun aile tarafından rahatlatılması, işlem hakkında kısa bilgiler verilmesi, asla yalan söylenmemesi önemlidir. Mahallede şehir efsaneleri ile yetişen çocukların korkuları daha çok olabilir. Bir kere çocuğa ağrı duymayacağı, işlemin basit bir aşıdan öte olmayacağı anlatılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılan sünnet de dahi iğneyi duymaması için kremler kullanıyoruz. Çocuk bunu bilmeli ve rahatlatılmalı.

Sünnet Tetkik Yöntemleri Nelerdir ?

Lokal anestezi ile yapılacaksa ve kanama bozukluğu yoksa bir tahlil gerekmez. Yine de 10 binde bir kanama bozukluğu olabileceği bilinmelidir.

Sünnet sonrası Yaşam Stili Önerileri

Sünnet sonrası sadece gazlı bezi hafif ıslatan kanamadan endişe etmeyiniz. Çoçugu ılık suya oturttuktan sonra pansumanı yavaşça çıkarın Penisin tepesini kontrol edin. Pembe veya hafif mor olması gerekir. Etrafa taşan kanama için doktoru arayınız. Bazı şişman çocuklarda penis gömüktür ve aileler penis yok diye telaşa düşerler. Bu normal bir durumdur.

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Zencefil penis boyutunu ve Ereksiyon gücünü artırır

Wannanon ve arkadaşları (2012) 90 mg dozda zencefil özü alan erkeklerin sarkık ve dik…

Genç erkeklerde sertleşme sorunu   Nedenleri ve tedavileri

 Sertleşme bozukluğu yaşla birlikte daha yaygın hale gelir, ancak genç erkekleri de e…

SAFRAN VE SERTLEŞME SORUNUNA İYİ GELİR Mİ?

  Nadir ve renkli safran, yediğimiz yiyeceklere, giydiğimiz giysilere ve antik…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...