Serbest Ve Total Testesteron Arasındaki Fark Nedir?

testesteron

Kandaki testesteron türleri

Çoğu laboratuvar ve tanı merkezlerinde, normalde erkeklerde 175-800  olan total testesteron belirlenir. Bazı durumlarda bu yeterlidir. Bununla birlikte, bu tür bir çalışma, sadece, bu tür bir çalışma, örneğin, obezite, metabolik sendrom , tip 2 diyabetin varlığında,sonuçlar değişicektir

serbest testesteron – 4.25-42 pg / ml.

Yaş Ve Testesteron Seviyeleri

yas-ve-testesteron

İlerleyen Yaşla Beraber Testesteron Seviyesi Azalır

 Testesteronun  yaş dönemlerindeki değişimleri yaşla beraber kademeli olarak azalır . Erkeklerde toplam testesteron konsantrasyonu 50-55 yaşından itibaren yılda% 0,8-1,6 azalırken, 20 yaşındaki erkeklerle karşılaştırıldığında, 80 yaşında ortalama% 60 oranında azalmaya gelir.

grafik

Grafikte görüldüğü gibi yaşla beraber azalan testesteron azalan seviyeleri

Kandaki biyolojik olarak aktif hormon 25-35 yaşlarında maksimaldir, daha sonra yılda% 2-3 oranında azalır.Bu nedenle, genç yaştaki erkeklerde kandaki hormonun istenen asgari içeriği (yaşa bağlı değişiklikleri hesaba katarak) normun ortalama göstergeleridir. 50 yaşın üzerindeki erkekler için – yukarıdaki normların minimum sınırının altında değildir.

Kan Testesteron Seviyelerini Etkileyen Faktörler

Aynı teste sahip bireylerde bile normal testesteron düzeylerinin laboratuvar göstergeleri çok değişkendir. Laboratuvarların teşhis ekipmanlarının özellikleri, ticari kuruluşlardaki standardizasyon eksikliği ile ilgili laboratuvar hatalarından ve analizleri değerlendirirken dikkate alınması gereken diğer nedenlerden etkilenirler.

Günün saati Toplam testesteronda günlük değişiklikler% 45, serbest -% 68, biyolojik olarak mevcuttur . Bu nedenle, araştırma için kan örneklemesi için en uygun zaman sabahtır. Testesteronun günlük ritmi, günün farklı zamanlarında (vardiyalı çalışma) çalışan bireylerde farklılık gösterebilir; bu, analiz için kan örneklemesinin (uyanış sonrası) zamanını ve değerlendirmesini gerektirir. Gün içinde testesteron seviyelerindeki dalgalanmalar, yaş arttıkça düzleştirilir, bu da test sonuçlarını değerlendirirken dikkate alınması gerekir.

Mevsim. Sonbaharda, kandaki hormon seviyesi en yüksek, en düşük – yaz aylarında (bkz. Şekil 2). Toplam testesteronun mevsimsel dalgalanmaları% 19, serbest -% 31’dir.

Gıdaların doğası: yemek zamanı ve bileşimi. Gıdalardaki önemli miktarda protein ve yağ, SHBG’nin azaltılmasına katkıda bulunur (bkz. “Testesteron düzeyini arttıran ürünler” ).

Stres durumu ve sürekli yüksek fiziksel efor. Sık ve uzun süreli psiko-duygusal ve ağır fiziksel zorlama, seks hormonunun üretimini bastırır. Aynı zamanda, egzersizden hemen sonra, kandaki hormon seviyesi yükselir.

Akut veya kronik hastalıklar (arteriyel hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, diyabet, karaciğer hastalığı, vb), yanı sıra kemoterapi veya radyasyon tedavisi. Kronik patoloji total testesteron seviyelerinde veya sadece serbest fraksiyonunda azalmaya yol açar.

Bir dizi uyuşturucu ve uyuşturucu madde 

Hem toplam hem de biyolojik olarak aktif testesteronun içeriğini etkileyen başlıca faktörler şunlardır:

Test sonuçlarında hormonun daha düşük (yaş normuna göre) değerleri durumunda, testesteron düzeylerinin tekrarlanan 1-2 çalışmasının yapılması gerekir. Ayrıca, hedefe yönelik tanı çalışmaları, hormonal seviyedeki sapmanın nedenlerini tanımlamak için gerçekleştirilir. Örneğin, kan şekeri, toplam kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein, EKG, kan basıncı izleme, koronarokardiyografi, kemik mineral yoğunluğu ölçümü vb.

Erkeklerin için dizayn edilmiş  takviye edici gıdalar 

Serbest Testesteron Çalışması İçin Endikasyonlar

  • Erkek serumundaki serbest testesteron düzeyini belirlemek için şunlar önerilir
  • erkeklerin erken ergenliğinde olduğu kadar cinsel gelişim ve testesteron sentezi bozuklukları
  • Reifenstein sendromu
  • hipotalamik-hipofiz sistemi patolojileri
  • kriptorşidizm ve miyotonik distrofi
  • adrenal korteksin disfonksiyonu
  • adrenal bezlerin veya testislerin şüpheli tümörü
  • travmatize testislerden sonra genital bezlerin patolojisi, viral parotitis
  • kronik alkolizm
  • anti-androjenik ilaçlar ve gonadoliberinlerin alınması
  • yaşlılık

https://academic.oup.com/jcem/article/86/2/724/2841070

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

testesteronu-arttirmak-icin-basit-beslenme-kurallari
Testesteronu Arttırmak İçin Basit Beslenme Kuralları

Hastalara genellikle önerilen çeşitli diyet, egzersiz, kalori yakma stratejileri, ayr…

testesteronu-artirmak-icin-vitaminler
Testesteronu Artırmak İçin Vitaminler

Birkaçımız düzenli olarak gerekli tüm vitaminleri ve eser elementleri alıyoruz. Fakat…

testesteron-artiran-yiyecekler
Testesteron Artıran Yiyecekler

Erkeklerde testesteron düzeylerinin artmasında temel noktalardan biri besindir. Bir e…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...