Güneş Kremleri Testosteron Konusunda Ne Kadar Masum ?

Atalarımızdan çok daha az süre güneşte kalıyor ve “zararlı” güneş ışınlarını engelleyen daha “koruyucu” kremler kullanıyoruz, ancak güneş kreminin icadından bu yana cilt kanseri oranları hızla artıyor. Bunun nedeni nedir?

İlk ticari güneş kremi 1930'larda ultraviyole-B dalga bandını (UV-B) engellemek ve böylece güneş yanığını önlemek için geliştirilmiştir ( Rebut, 1990 ). 1970 yılında, güneş koruyucular, cilt kanserinin, özellikle malign melanomun (MM) gelişimindeki önerilen nedensel rolleri nedeniyle hem ultraviyole-A dalga bandına (UV-A) hem de UV-B'ye ( Deep, 2010 ) karşı koruma sağlamak amacıyla daha da geliştirilmiştir. ( Wang ve diğerleri , 2001 ; Gandini ve diğerleri , 2005 ). Günümüzde bu amaca ulaşılıp ulaşılmadığı tartışmalıdır. Güneş kremlerinin güneş yanığı, solar keratoz ve melanom dışı cilt kanserine karşı koruduğu konusunda şüphe yoktur ( Thompson ve diğerleri , 1993 ; Green et al. , 1999 ; Dupuy et al. , 2005 ). Bununla birlikte, düzenli güneş kremi kullanımının MM riskini inceleyen tek randomize çalışma, yeni primer melanom insidansının azalması için sınırda istatistiksel anlamlılık bulmuştur ( Green ve diğerleri , 2011 ). Ek olarak, on yıllardır UV filtreli güneş koruyucuların kullanılmasına rağmen (Şekil S1), MM insidansı hala hızla artmaktadır (Şekil 1) ( Handel ve Ramagopalan, 2010 ). Ayrıca, artan sayıda deneysel hayvan ve in vitro çalışmalar, bazı UV filtrelerinin endokrin bozucular olarak olumsuz etkileri olabileceğini göstermektedir.

resim

Şekil 1

Şekil görüntüleyicide açPriz

ABD, AU, NZ, İngiltere ve DK'de yaşa standardize MM insidansı (Yerel kanser istatistikleri). DK: Danimarka: 1975–2000 ( IARC ); 2001–2010: Danimarka Kanser kayıtları ( Sundhedsstyrrelsen, 2012 ). Birleşik Krallık: Birleşik Krallık: ( Cancer Research UK ). ABD: ( SEER ). AUS: Avustralya: ( Avustralya Sağlık ve Refah Enstitüsü [AIHW] ).

“Güneş ışığı koruyucularının” potansiyel testosteron düşürücü etkileri var mı?

Güneş Koruyucular ve Testosteron Üretimi

Piyasada mevcut olan güneş kremleri onlarca veya yüzlerce farklı madde içermektedir ve ne yazık ki kutularında hiçbir zaman içindeki maddelerin miktarını ya da oranını göremezsiniz ya da parfüm adı altında içlerinde neler bulunduğunu bilemezsiniz; bu şirket sırrı veya mevzuat gereği üretici bunu yazmak zorunda değil, ancak iddia ettiği bazı konuları belgelendirip kutu içeriğine yazabilir. Bu, vücudunuza deriden nüfuz edip biyokimyanızı değiştirebilecek önemli ve dikkat edilmesi gereken tüketim ürünlerinden biridir. Kremlerin içinde yaygın olarak kullanılan bazı maddeler şunlardır:

2021 Temmuz'dan itibaren güneş kremlerinde bulunan bazı maddeler yasaklanmıştır. Güneş kremleri içinde zaten paraben ya da SLS gibi maddelerin bulunması şu anda yasak. Benzen, oksibenzon, oktotrilen gibi bir takım kanserojen yapıda maddeler bulunmaktadır. Bunlar da DSÖ ve Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.

Güneş Koruyucularında Yaygın Endokrin Bozucular (geçmişte ve hala günümüzde)

  • Benzofenonlar (BP-1, BP-2, BP-3, – geçirgenliği artıran UV stabilizatörleri)

  • 4-Metilbenziliden kafur (4-MBC – UV filtresi).

  • Parabenler (metil, butil, propil, vb.)

  • Oktil-dimetil-PABA (UV filtresi).

  • Oktil-metoksisinamat (UV-B filtresi).

  • Homosolat (UV filtresi).

Benzofenonlar

Bu çalışmada benzofenon-2 (BP-2), insan testis hücrelerinde ve ayrıca erkek sıçanlarda in vitro testosteronu azaltmıştır.

Dr. Peter Dingle tarafından yürütülen bu çalışmada, güneş kremlerinde yaygın olarak bulunan üç etken maddenin (benzefon-3, 4-MBC ve oktil-metoksisinamat) bir hafta süreyle uygulanması, erkeklerde testosteron ve östradiol seviyelerini etkilemiştir.

Bu çalışmada, kültürlenmiş insan hücrelerinde xenoestrogenic etkisi olduğu bulunmuştur.

Birkaç çalışma daha, benzofenonların anti-androjenik olduğunu ve dihidrotestosteronun androjen reseptörlerine bağlanmasını engelleyebileceğini göstermiştir ( çalışma , çalışma , çalışma , çalışma ).

f) Benzofenonlarla ilgili en kötü şey, özellikle nüfuz edici olmalarıdır; bu, insan derisinden kan dolaşımına kolayca geçebilecekleri anlamına gelir. Bu çalışmada araştırmacılar, idrar örneklerinin %96.8'inin benzofenonlar için pozitif test ettiğini 2.517 hastayı değerlendirerek bulmuşlardır. Benzer sonuçlar, 30 yetişkin deneğin tamamının benzofenonlar için pozitif olduğu bu çalışmada da görülmüştür.

4-Metilbenziliden Kafur

a) UV-B filtresi 4-Metilbenziliden Kafur (4-MBC)'nin güçlü bir ksenoöstrojen olduğunu gösteren az sayıda çalışma bulunmaktadır, yani östrojenik etki gösterebilir. Bu sonuçlar hem in vitro hem de in vivo çalışmalarda ( çalışma , çalışma , çalışma ) fark edilmiştir.

Parabenler (artık yasaklanmıştı “yıllarca kullanıldıktan sonra”)

a) Parabenler, kozmetikte yaygın olarak kullanılan bir koruyucu sınıfıdır. Bunları çoğu cilt nemlendiricisinde, sabununda, şampuanında ve elbette güneş kremlerinde bulabilirsiniz. İnsan vücudunda çok zayıf bir östrojenik tepkiye neden olurlar, ancak yine de ksenoöstrojenler olarak kabul edilirler. Parabenlerin östrojenik aktivitesi, alkil grubunun uzunluğu ile artar ve bu çalışmaya göre östrojenik güçleri şu şekildedir: butilparaben -> propilparaben -> etilparaben -> metilparaben.

Parabenler sadece zayıf östrojenik olmalarına rağmen, birçok doktor, sürekli kullanımın yağ dokularında bileşiklerin birikmesine neden olması nedeniyle endokrin sistemde sorunlara yol açabileceğine inanmaktadır ( çalışma ).

Oktil-dimetil-PABA

Oktil-dimetil-PABA (padimate-O), az sayıda çalışmaya göre, östrojenik aktivitenin propilparaben için görülenden biraz daha az güçlü olduğu zayıf bir endokrin bozucu olan bir UV-B blokeridir ( çalışma , çalışma ).

Oktil-metoksisinamat

a) Oktil-metoksisinamat (oktinoksat), 2000 yılında, güneş kremi uygulamaktan alacağınız dozla yaklaşık olarak aynı dozda sıçanlarda toksik olduğu gösterildiğinde büyük endişelere neden olan bir UV filtresidir.

Bununla birlikte, bu kimyasal, kültürlenmiş insan hücrelerinde ve hayvan çalışmalarında ( çalışma , çalışma ) östrojenik aktivite göstermiştir.

Homosalat

Homosalat, kültürlenmiş insan hücrelerinde ve kemirgenlerde endokrin bozucu etkiler gösteren bir UV filtresidir. ( çalışma , çalışma ).

b) Eski güzel Wikipedia'ya göre: "Homosalat, in vitro olarak bir antiandrojen olarak tanımlanmıştır, ayrıca östrojen reseptörlerine karşı östrojenik aktiviteye ve genel in vitro östrojenik aktiviteye sahiptir. Homosalatın ayrıca in vitro androjen ve östrojen reseptörlerine karşı bir antagonist olduğu gösterilmiştir. Homosalatın (ve diğer UV filtrelerinin) daha toksik ürünlere dönüşebileceğine dair kanıtlar da vardır.”

c) HMS, insan androjen reseptörüne (hAR) bağlanan tam doz-yanıt eğrisi üreterek ve dihidrotestosteronun (DHT) etkisini inhibe ederek in vitro olarak hem tam agonistik hem de antagonistik androjen aktivitesi sergiledi. ( Kunz ve Fent, 2006b ).

  • Cinoxat (Cinoxate). Diğer isimler: 2-etoksietil p-metoksikinnamat, phiasol, tan, güneşlik, sinamik asit verir. Alerjilere ve ışığa neden olabilir. ABD kozmetiklerinde %3, Avrupa ve Avustralya'da %3'teki maksimum içerik seviyesine izin verildi.

  • Aminobenzoik asit. Diğer isimler: PABA, P-karboksianilin. Alerjik reaksiyonların oluşumunu, pigmentasyonun bozulmasına neden olur. Kan ve sinir sistemlerinin patolojileri ve beyin fonksiyonu ile ilgili. Avrupa'da, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da, madde katılım için kısmen yasaktır.

  • Enzakamene (enzacamen). Diğer isimler: 4-Metilbenziliden kafur, MBC, 4-MBC, Parsol 5000, EUSOLEX 6300. Alerjilere yol açar. Bazı laboratuvar deneylerine göre, bir östrojen etkisi östrojen etkisine neden olabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylanmamış, Japonya'da yasaklanmıştır.

  • Mexoril SD (Mexoryl SD). Diğer isimler: 3-benziliden kafur. Cilt ve endokrin sistemi için güvensiz kabul edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yasak.

Ne yazık ki, sadece bu maddelere güneş kremleri nedeniyle maruz kalmıyoruz. Maruz kalma, görünüşe göre çeşitli kaynaklardan meydana gelmektedir. NHANES çalışmasındaki hemen hemen tüm örnekler ( Calafat ve diğerleri , 2008 ) ve bir Danimarkalı çocuk kohortundaki tüm örnekler (H. Frederiksen, O. Nielsen, L. Aksglaede, K. Sorensen, TH Lassen, NE Skakkebaek, K. Main, A Juul & A. Andersson, yayınlanmamış veriler, 2012). BP-3 içerir ve güneş koruyucu kullanımından bağımsız olarak yıl boyunca maruz kalmayı gösterir. İsviçreli annelerin sütünde UV filtrelerinin varlığı, vakaların %55'inde güneş kremi kullanımı ile ilişkilendirildi; vakaların %60'ında bu bileşiklerin sütte bulunması UV filtreleri içeren diğer kozmetik ürünlerin kullanımı ile ilgilidir ( Schlumpf ve ark. , 2010). Muhtemel kaynaklar saç spreyi, rujlar, şampuan, makyaj, parfümler, cilt bakım ürünleri ve ayrıca halı, mobilya, giysi ve çamaşır tozu gibi kozmetik olmayan ürünler olabilir ( Schlecht ve diğerleri , 2004 ; Morohoshi ve diğerleri , 2005 ; Kunz & Fent, 2006b ; Schlumpf ve diğerleri , 2010 ). Burada UV filtreleri, ürünleri UV radyasyonunun etkilerinden korumak için kullanılır. Bu bulgular göz önüne alındığında, UV filtrelerine toplam insan maruziyetinin önemli bir bölümünün güneşten koruyucular dışındaki ürünler yoluyla meydana gelebileceği göz ardı edilemez.

Son Söz

Güneş kremleri, endokrin bozucu antiandrojenlerle doludur.

Markaların ne kadar büyük olduğundan ziyade, ürünlerin içeriğinin iyi kontrol edilmesi çok önemlidir; zira yakın zamanda büyük bir marka yurt dışında ceza aldı ve ülkemizde de bazı ürünlerini piyasadan çekmek zorunda kaldı. Bazı markalar bu konuda duyarlı ve hassastır.

Sadece insanlarda hormonal dengeyi bozmakla kalmıyorlar, aynı zamanda diğer canlıların dengesini de bozuyorlar. Tayland Koruma Departmanı, 'Oksibenzon', 'Oktinoksat', '4-methylbenzylidene camphor' ya da 'bütilparaben' bileşenleri içeren güneş kremlerinin ulusal deniz parklarında kullanımının yasaklandığını duyurdu.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

testesteron-ve-kardiyovaskuler-sistem
Testesteron Ve Kardiyovasküler Sistem

Kardiyovasküler hastalıklar testesteron üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Eğer da…

erkeklerde-testosteron-nasil-uretilir
Erkeklerde Testosteron Nasıl Üretilir?

Androjenler, erkeklik özelliklerinden sorumlu olan steroid hormonlardır. Özellikle te…

testesteronu-etkileyen-diger-hormonlar
Testesteronu Etkileyen Diğer Hormonlar

Testesteron sentezinin düzenlenmesi hipotalamik-hipofiz sisteminde meydana gelen karm…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...