Testosteron ve Eklem Ağrısı İlişkisi

Araştırmalara göre, “androjenlerin bağışıklık ve inflamatuar yollar üzerindeki etkileriyle ilgili kanıtlar bulunmaktadır” [3].

Bu büyük ihtimalle, androjen reseptörlerinin eklem sıvısında - eklemleri esnek tutan küçük yağlayıcı torbalarda - yer aldığı anlamına gelir.

Son çalışmalar, düşük testosteron seviyelerinin romatoid artrit kaynaklı eklem ağrısı için bir risk faktörü olduğunu ortaya koymaktadır [4].

Annals of Rheumatic Diseases dergisinde yayınlanan bir vaka kontrol çalışmasında, en düşük androjen seviyelerine sahip erkeklerin eklem ağrısı geliştirme olasılığının çok daha yüksek olduğu saptanmıştır.

Çalışma, düşük testosteronun yalnızca eklem ağrısı için bir risk faktörü oluşturmadığını, aynı zamanda mevcut şikayetleri daha da kötüleştirebileceğini göstermiştir.

Eklem ağrısında hastalık riski genleriyle testosteron seviyelerinin ilişkisi

Başka bir çalışma, düşük serum testosteron seviyeleri ile HLA adı verilen bir gen türü arasında belirgin bir bağlantı olduğunu tespit etmiştir [5].

Bir antijen türü olarak HLA genleri, eklem sağlığının önemli düzenleyicileridir ve seviyeleri düşkün olduğunda eklem hastalıkları riski artar (artrit, Reiter hastalığı ve ankilozan spondilit).

Artrit hastalarında yüksek hipogonadizm sıklığı

Son olarak, Rheumatology dergisinde yayınlanan bir çalışma, düşük testosteronun eklem, kemik ve sırt ağrısı koşullarındaki 'patojenik rolü' olabileceğini öne sürmüştür [6].

Eklem ağrısı çeken 104 erkekten 33'ünün hipogonadik olduğu tespit edilmiştir. Bu, düşük T'ye sahip olmayan 7 ile karşılaştırıldığında, 4 kat daha fazla bir oran ortaya koymaktadır.

Elbette daha fazla araştırılması gereken bir konu olsa da, testosteron ile eklem sağlığı arasında bir ilişki olduğunu gösteren birçok çalışma mevcuttur.

  1. Hall, GM et al. Romatoid artritli erkeklerde randomize bir testosteron tedavisi denemesi. Br J Romatoloji. 1996; 35: 568-573

  2. Pikwer, M et al. Erkeklerde testosteron seviyeleri ile gelecekteki romatoid artrit riski arasındaki ilişki: popülasyona dayalı bir vaka kontrol çalışması. Ann Rheum Dis. 2014; 73(3): 573-9

  3. Ollier, W et al. Erkeklerde düşük testosteron düzeylerinden belirli HLA haplotipleri sorumlu mudur? İşaretleyiciler. 1989; 7(3): 139-43

  4. Tengstrand, B ve ark. Romatoid artritli erkeklerde biyoyararlı testosteron - yüksek hipogonadizm sıklığı. Romatoloji. 2002; 41(3): 285-289

  

Bunlar da İlginizi Çekebilir

testesteronu-etkileyen-diger-hormonlar
Testesteronu Etkileyen Diğer Hormonlar

Testesteron sentezinin düzenlenmesi hipotalamik-hipofiz sisteminde meydana gelen karm…

serbest-ve-total-testesteron-arasindaki-fark-nedir
Serbest Ve Total Testesteron Arasındaki Fark Nedir?

Çoğu laboratuvar ve tanı merkezlerinde, normalde erkeklerde 175-800  olan total teste…

sporcularda-dusuk-testosteron
Sporcularda Düşük Testosteron

Birçok ulusal ve uluslararası kuruluş, fiziksel aktivite ve egzersiz eğitimine katılm…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...