Bir çok toplumda gerek tıbbi gerek dini yada hijyenik amaçlarla sünnetin uygulandığını görmekteyiz. Sünnet birçok yönüyle tartışma konusu olmaktadır (medikal , dini ve kültürel yönü ). Özellikle sünnetin ideal yaşı konusunda bir çok farklı görüşle karşılaşmak mümkündür.
Faillik dönem denilen 3-6 yaş arası en tartışmalı dönemdir. Çocuklar bu dönemde cinsel kimliklerini tanımaya erkek kız ayırımı yapmaya başlar. Meşhur oedipus kompleksi gelişimde bu döneme denk gelmektedir. Bu dönemde yapılan sünnetin psikoseksüel olumsuz etkilerinin olabileceğini hipotezi belirtilse de (yaklaşık 100 sene önce S. FREUD tarafından) bu iddiayı kanıtlayabilecek bir çalışma olmadığı gibi aksini destekliyecek bir çok çalışma mevcuttur.
Aynı zamanda yapılan çalışmalarda 3-6 yaş arası sünnet uygulanan çocuklarda sünnet sonrası stres ve korku skorlarının, diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu. Dini nedenlerden dolayı sünnet olan vakalarda medikal nedenlerden dolayı sünnet olanlara göre stres ve korkunun daha az gözlendiği. Sosyoekonomik durumu iyi olan ailelerin çocuklarının daha kötü olan çocuklara göre sünnet sonrası stres faktörünün daha yüksek olduğu tespit edilmiş olsada . Hiçbir çocuk da kalıcı bir problem tespit edilememiştir . Sünnete bağlı anksiyete ve korkunun 10 gün içinde ortadan kalktığı tespit edilmiş. Aynı zamanda sünnet öncesi motivasyonun sünnet sonrası ailenin işini çok kolaylaştırdığı belirtilmiştir.
Sonuç olarak 3-6 yaş arasında. Yapılan sünnetlerde kısa ve uzun dönemde psikolojik etkilerini net olarak değerlendiren bir çalışma olmamakla beraber 3-6 arasındaki çocuğuna sünnet yaptırmak isteyen bir ailenin endişelenmesine gerek olmadığı kanaatindeyim .