Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu sık hastane başvurularından biridir . Uzun dönemde böbrekte skar ( hasarlı bölge ) gelişimi, hipertansiyon ve kronik böbrek yetersizliği gibi olumsuzluklara sebep verebilir .
Sünnet derisi idrar yolunda enfeksiyon yaratan mikropların da barınması için uygun bir ortamdır . İdrar yolu ağzı ve etrafında daha fazla mikro organizma bulunduğu gösterilmiştir. Özellikle E. coli denilen bakterilerin sünnet derisinin iç tarafında yerleştikleri gösterilmiştir. Genel olarak sünnet derisinin uzaklaştırılması ile bakteri birikiminin önlenmesi ve idrar yolu enfeksiyonun azaltılabileceği düşünülmüştür.
Bebeklik çağında sünnetin idrar yolu enfeksiyonu üzerine etkisi. Erkek çocukların idrar yolu enfeksiyonu ilk 1 yıl içinde daha fazla gözlenir. Yapılan çalışmalarda 1 yaşından önce sünnet olan bebeklerde , olmayanlara göre idrar yolu enfeksiyonu 9 kat fazla gözlenmiştir. Güncel yayınlara göre enfeksiyonu önleme amacına yönelik sünnetin ilk bir ay içinde yapılması gerektiğidir . Aynı zamanda ağrı duyarlılığının az olması , lokal anestezi ile uygulanabilir olması ,yeni damarlanmanın çok iyi olması. Genede bu konu tartışmaya açıktır. 1 yaşından sonra yapılan sünnetinde yapılan çalışmalarda idrar yolu enfeksiyonundan % 85 oranın da koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir .
Sünnet işlemi bireyde sağladığı bir çok ürolojik yararın yanı sıra . iDRAR YOLU ENFEKSİYONUN ÖNLENMESİNDE ETKİN BİR YÖNTEM OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR.