İnmemiş Testis

Bebekler anne karnında gelişimlerini tamamlarken ilerde testise dönüşecek dokular böbreklerinin hemen altında belirir. Bebek geliştikçe bir yandan testisler gelişip büyürlerken diğer yandan kasık kanalından testislerin yerleşeceği torbaya (skrotum) doğru hareket ederler. Bu hareket tüm gebelik boyunca devam eder ve doğumdan kısa bir süre önce her iki testis torbaya yerleşir. Tek veya her iki testisin bu inişi tamamlayamamasına bir başka deyişle torbaya yerleşememesine inmemiş testis denir.

Bebeklerde inmemiş testis görüntüsü

Utangaç Testis – Retraktil Testis 

Utangaç testis durumunda testisler zaman zaman torbada görülürler. Ancak özellikle soğuğun etkisiyle veya çocuğun alt taraflarının ellenmesi gibi durumlarda yukarıya, kasıklara doğru kaçarak ortadan kaybolurlar. Tıp dilinde retraktil testis denilen utangaç testisler sıcak ortamlarda, örneğin çocuğun ateşinin çıktığı durumlarda, banyo küvetinde sıcak suyun içinde otururlarken veya çocuk uyurken bakıldıklarında çoğunlukla torbada görülürler. Utangaç testis bir hastalık sayılmaz, çocuğun ilerideki hayatında bir soruna yol açmaz ve herhangi bir tedavi ( ilaç veya ameliyat ) gerektirmez. Şüpheli durumlarda, bu konuda eğitimli çocuk ürolojisi uzmanları tarafından muayenesi ve belli aralıklarla kontrolü gerekir. Gerçek inmemiş testisten tamamen farklı masum bir olaydır.

İnmemiş Testis Neden Olur?

Gıdalarımızın genetiği değiştirilmiş ürünler ve koruyucu kimyasalların etkisinde olmasının diğer bir sonucu yine bebeklerimizin genital organlarından testisleri üzerindeki etkisidir. Bozulan hassas hormonal denge nedeniyle erkek bebeklerin testisleri torbaya kadar inmeyebilir. Bebeğin testisinin torba içinde olmaması durumuna inmemiş testis adı verilir.

İnmemiş Testis Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

İnmemiş testis tedavisinin ideal yaşı 6-18 ay arasıdır. Hastalarıma çoğunlukla birinci yaş gününü çok geçirmemelerini salık veririm. İdeal sperm sayısının korunması için 18 ay öncesi testisin torbaya indirilmesi gerekir. Daha büyük çocuklarda ise ne kadar erken ameliyat yapılırsa o kadar etkili olur. İnmemiş testislerde ergenlik sonrası dönemde testis tümörü – testis kanseri gelişimi de daha sıktır. Bu nedenle karın içinde unutulmuş bir testis tedavi için çok geç kalınmış bir testis tümörüne de neden olabilir.

İnmemiş Testis Tedavisi

Her bebek doğumdan sonra 6 ay boyunca takip edilmeli ve testis torbaya hala inmez ise inmemiş testis tanısı konmalıdır. Torbada olmayan, inip çıkan, torbada ele gelmeyen testis tedavisinde en kesin ve hızlı tedavi ameliyattır. Uygun olgularda torba üzerinden yapılan 1 cm’ lik bir alandan günübirlik ameliyat ile pansuman ihtiyacı olmadan inmemiş testis torbaya indirilebilir. Zamanından önce doğan bebeklerde %30 oranında görülen inmemiş testis oranı 3 ay içinde %3’e 6 ay içinde de %1’e düşer. Yani her bebek doğumdan sonra 6 ay boyunca takip edilmeli ve testis torbaya hala inmez ise inmemiş testis tanısı konmalıdır. Bunun tek istisnası her iki testisin de torbada hissedilmemesidir ki bu durum acilen bebeğin cinsiyetinin kromozomal olarak test edilmesi ve hormonlarının kontrol edilmesini gerektirir.Torba üzerinden veya kasık bolgesindenyapılan küçük bir kesi alanından günübirlik ameliyat ile pansuman ihtiyacı olmadan inmemiş testis torbaya indirilebilir. Hastalar ertesi gün araba yolculuğu bile yapabilirler.

İnmemiş testisi olan çocuklarda testisin sperm oluşturma kapasitesi ne yazık ki etkilenmiştir. Tek testisin inmemesi baba olma yeteneğini %25 azaltırken her iki testisin etkilendiği durumlarda %75 oranında düşme görülebilir. Bu nedenle en kısa sürede testisin torbaya indirilmesi gereklidir. Doğumdan sonraki 6 ay içinde testis eğer torbaya inmedi ise gelecek 6 ay içinde yani bebek 1 yaşına vardığında mutlaka testisin cerrahi girişim ile indirilmesi gereklidir. Her zaman belirti vermese de inmemiş testisli hastaların % 65 kadarında ameliyatta fıtık da tespit edilir ve cerrahi tedavisi yapılır. Tek testisi ultrason ve muayene ile kasık bölgesinde bulunmayan çocuklarda iki durum olabilir. Bunlar testisin hiç oluşmaması veya kendinden eriyerek yok olması ve ya karın içerisinde barsakların yanında olmasıdır. Bu durumun açıklığa kavuşturulması için çocuğun uyutulup karın içerisine laparoskopi yapılıp testisin aranması ve bulunursa aynı seansta aşağıya indirilmesi gereklidir. Eğer testis yeterince büyümemiş ve normal görünümde değilse aynı seansta çıkarılması gerekir. Karın içerisinde bulunamayan testislerde laparoskopi bitirilip aynı seansta kasık bölgesi ameliyat ile ufak bir kesiden açılıp erimiş testis aranmalıdır. Bu testise nubbin adı verilir ve genellikle bir mercimek tanesi büyüklüğündedir. Laparoskopi yapılan çocuklarda eğer testis bulunamadıysa aynı gün taburcu olması mümkündür ama testis bulunmuş ve torbaya indirildiyse bir akşam hastanede tutmak tercih edilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sunnet-ve-ideal-yas
Sünnet ve İdeal Yaş

Bir çok toplumda gerek tıbbi gerek dini yada hijyenik  amaçlarla sünnetin uygulandığı…

sunnet-koteri-nedir-internet-ailelerin-kafasini-nasil-karistirir
Sünnet Koteri Nedir İnternet Ailelerin Kafasını Nasıl Karıştırır

Koter konusunda ailelerin kafası  ne yazıkki interneteki  koter konusunu bilmeden yaz…

sunnet-ve-idrar-yolu-enfeksiyonu
Sünnet Ve İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu sık hastane başvurularından biridir . Uzun dönemde …

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...