Testosteron Tedavisi Prostat Büyümesine Neden Olabilir mi ?

Testosteron Tedavisi Prostat Büyümesine Neden Olabilir mi?

Testosteron tedavisi, düşük T'li erkekler için yaygın bir tedavidir. Birçok kişi, testosteron ile prostat büyümesi arasında bir bağlantı olup olmadığını merak eder. Bu yaygın bir yanlış anlamadır. Bununla birlikte, birçok araştırmacı, testosteron kullanan erkeklerin prostat büyümesi için daha yüksek risk taşıdığına dair çok az veya hiç kanıt olmadığı sonucuna varmıştır. Bununla birlikte, araştırmalar, prostat büyümesinin, testosteron tedavisi rejimine başlayanlar için büyük bir endişe olmadığını öne sürüyor.

Testosteron replasman tedavisi, düşük T semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, prostat büyümesi riskini artırmadığını öne sürüyor.

Büyümüş Prostat Nedir?

Testosteron tedavisinin (TRT) prostat büyümesi riskinizi etkileyip etkilemediğine geçmeden önce, prostat büyümesinin ne olduğu, bazı şikayetler ve diğer bazı temel bilgiler hakkında konuşmak önemlidir. Prostatınızın ne olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur, ancak kısa bir özet olarak: prostat, üretranızı çevreleyen kaslı bir bezdir. Meninizde bulunan sıvının çoğunu yapar.

Zamanla, bu bez büyüyebilir ve bazı semptomlara neden olabilir. Bu prostat büyümesidir. İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) olarak da bilinir, prostatın giderek daha fazla hücre ürettiği ve şişerek üretraya baskı uyguladığı yerdir. Üretra üzerindeki ekstra basınç daha sonra alt idrar yolu semptomlarına (AÜSS) yol açabilir. BPH prostat kanseri değildir ve prostat kanseri riskinizi artırmaz. Ancak prostat büyümesi belirtileri yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir.

Büyümüş prostat yaygın bir durumdur. 50 yaş üstü erkeklerin tahminen %50'sini etkiler. Prostat büyüdükçe büyüme eğilimi gösterdiğinden, prostat büyümesi riski yaşla birlikte artar.

BPH belirtileri

Peki, BPH'nin belirtileri nelerdir? BPH'nin alt üriner sistem şikayetleri geliştirmenize neden olabileceğinden bahsetmiştik. Prostat üretraya baskı uyguladığında, aşağıdakiler gibi birkaç farklı semptomla karşılaşabilirsiniz:

  • İdrar taziyesinde azalma, incelme
  • Sık idrara çıkma
  • Ani idrar yapma isteği
  • Zayıf idrar akışı
  • İdrar yapmak için ıkınma
  • Kesik kesik idrar yapma
  • Noktüri (gece idrar yapmak için uyanma)

Büyümüş bir prostat idrara çıkmayı ve idrar yolunuzu etkileyebilir. Bu nedenle ağrılı idrara çıkma, idrar yolu enfeksiyonları ve hatta idrara çıkamadığınız idrar yolu tıkanıklıkları gibi riskleri de artırabilir.

Testosteron Tedavisi Prostat Büyümesi Riskini Artırabilir mi?

Şimdi, testosteron tedavisinin prostat büyümesi için risk faktörlerinizi etkileyip etkilemeyeceğinden bahsedelim. Testosteronun BPH'ye neden olabileceği veya kötüleştirebileceği yaygın bir yanılgıdır. Bu yanlış anlamanın birkaç nedeni var.

Birincisi, çoğu kişi ergenlik döneminde yükselen testosteron seviyelerinin prostat büyümesine neden olduğuna inanıyor. Doğduğunuzda prostat beziniz oldukça küçüktür ve ergenliğe kadar bu şekilde kalır. Bu noktada, bez oldukça hızlı büyür. Ardından, büyüme birkaç on yıl boyunca yavaşlar.

Bazılarının testosteronun prostat büyümesini etkilediğine inanmasının bir başka nedeni de 1940'larda Charles Huggins adlı bir adam tarafından yapılan bir çalışmadır. Çalışmalarında, kastrasyonun prostat kanseri üzerindeki etkisine baktı. Prostat kanseri büyümesi ile testosteron arasında bir ilişki buldu.

Ancak, dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Birincisi, testosteron ergenlik döneminde prostatın büyümesine neden olabilirken, yüksek testosteron seviyelerine sahip genç erkeklerde prostat büyümesi oldukça nadirdir. Bunun yerine, BPH için riskler yaşla birlikte artar.

Ek olarak, Huggins çalışmaları oldukça eskidir ve prostat büyümesine neden olan normal prostat dokusuna değil prostat kanserine bakılmıştır. Bu nedenle, konu BPH'ye bakıldığında bu çalışmalar özellikle yararlı olmayabilir.

Birkaç modern araştırma, testosteronun prostat büyümesine neden olmadığını veya prostat büyümesini kötüleştirmediğini ve hatta bazı durumlarda şikayetlerin azalmasına yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Çalışmalar Prostat Boyutunu ve Büyümüş Prostat Şikayetlerinin Testosteron Tedavisi ile İlişkili olmadığını Gösteriyor

Testosteron tedavisinin BPH riskini etkileyip etkilemediğini araştırmak için birçok çalışma yapılmıştır. Birçoğu, testosterona başladıktan sonra büyümüş prostatta hiçbir değişiklik olmadığını da göstermiştir.

Illinois Üniversitesi'nde 2015 yılında yapılan bir araştırma, TRT'nin BPH veya AÜSS'ye neden olup olmadığını veya kötüleşip kötüleşmediğini görmek için 1995'ten 2015'e kadar olan verilere baktı., düşük testosteron ve hafif AÜSS olan erkeklere baktı. TRT alanlar şikayetlerinde herhangi bir değişiklik ya da hafif bir iyileşme fark ettiler. Araştırmacılar ayrıca testosteron tedavisine başladıktan sonra prostat boyutunda önemli bir artış bulamadılar.

Bazı Erkekler Testosteron Tedavisi ile şikayetlerinde İyileştirme Fark Edebilir

Diğer çalışmalarda, bazı erkekler, testosterona başladıktan sonra büyümüş prostat şikayetlerinin düzeldiğini bile fark ettiler. Bir çalışmada metabolik sendrom, AÜSS ve düşük testosteron düzeyleri olan hastalar incelendi. Araştırmacılar, erkeklerin AÜSS semptomlarının testosterona başladıktan sonra düzeldiğini buldular. Testosteron tedavisinin, metabolik sendromu olanlarda yaygın olan iltihaplanma risklerinin bazılarını azaltmaya yardımcı olabileceğini ve bunun da prostat iltihabını ve genişlemiş prostat semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündüler. Bu nedenle, araştırmalar halen devam etse de, bazı erkekler hem düşük T seviyelerine hem de büyümüş prostat şikayetlerine sahiplerse testosterondan fayda görebilirler.

Testosteron Tedavisi Neden Büyümüş Prostatı Etkilemeyebilir?

Araştırmacılar hala testosteron ve prostat arasındaki bağlantıyı inceliyorlar. Bununla birlikte, TRT'nin prostat boyutu veya büyümüş prostat semptomları üzerinde hiçbir etkisinin olmamasının birkaç nedeni vardır.

Ayrıca, iyileştirmeleri fark edenler için bunun da bir açıklaması olabilir. Prostat büyümesine neden olan faktörlerin arasında sadece testosteron yok aynı zamanda östrojen ve genetik yapının da etkisi var.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

testesteronu-etkileyen-diger-hormonlar
Testesteronu Etkileyen Diğer Hormonlar

Testesteron sentezinin düzenlenmesi hipotalamik-hipofiz sisteminde meydana gelen karm…

testesteron-artiran-yiyecekler
Testesteron Artıran Yiyecekler

Erkeklerde testesteron düzeylerinin artmasında temel noktalardan biri besindir. Bir e…

stresin-testesteron-seviyeleri-uzerine-etkisi
Stresin Testesteron Seviyeleri Üzerine Etkisi

Modern dünyada sürekli stresin testesteron azaltmakda olduğunu anlamak önemlidir. Düş…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...