Yetişkin Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Sık Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Olduğunda Kanama Olurmu?

İdrar yolları, böbrekler, mesane ve üretradaki (sidik borusu) enfeksiyonlara idrar yolu enfeksiyonu denir. 

İdrar yolu enfeksiyonu = sistit . Hastalar idrar yaparken kasık ağrısı ,idrarda  yanma, sık idrara çıkma,idrarın bitmeme hissi  sık idrar yapma hissi, gibi belirtiler gösterirken bazı hastalarda direk olarak  idrardan kan gelmesi(hematüri) meydana gelebilir .

Hatta bir çok hastam internetten araştırma yaptığı zaman  mesane kanserinde idrar da kanama  yakınması olduğu için  poliklniğine geldiğinde aklında kötü şeyler düşünerek gelir . Halbuki genç bayanlarda idrardan kan gelmesi çok büyük ihtimalle idrar yolu enfeksiyonu  yüzündendir.

Bir de iç çamaşırın kan ile lekelenmesi durumu vardır   . Burda da ayrıntı,   eğer sadece lekelenme varsa kanama çok büyük ihtimalle vagenden gelmektedir.  Kadınlarda en sık görülen idrar yolu enfeksiyonu akut sistittir.

İdrar yolu enfeksiyonuna böbreğin dahil olduğu durumlarda akut pyelonefrit ismi kullanılır. Hastalarda ateş, titreme, yan ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma gibi belirtiler görülür.

Kadınlarda enfeksiyonun temel yayılım yolu periüretral (idrar yolu) / vaginal veya fekal (büyük abdest ) floradan(barsak florasının etkin olduğu) makat çevresi bölgeden yayılma şeklinde olur. Yetişkin kadınların cinsel yasamdan önce %1’inde idrar yolu enfeksiyonu gözlenirken, cinsel yaşam başladıktan sonra sıklık oranı % 6-10’lere çıkar.Menepoz sonrasında  özellikle 60 yaşın üstündekilerde % 15-20oranında idrar yolu enfeksiyonu görülür.

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Meydana Gelir?

Kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının çoğu dışarıdan gelen enfeksiyonlardır(aşağıdan yukarı). Kadınlardaki idrar yolunun kısa olması bir de bariyer mekanznizmasının zayıflaması önemli bir sebeptir. Ayrıca idrar çıkış yeri ile gaita çıkış yeri vagenin  yakınlığı idrar yolu enfeksiyonu riskini artırmaktadır.

Kadınlarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında eşininde değerlendirilmesi gerekir. Üretrit gibi cinsel yolla bulaşan  hastalıklar erkekten kadına geçebilir  kadınlar da şikayet yaratabilir  ve eşlerin aynı anda tedavi edilmesi gerekmektedir . Aksi taktirde  tedavi sonra şikayetler düzeldikden sonra   şikayetler tekrar meydana çıkar . 

Gebelik Döneminde İdrar Yolu Enfeksiyonları Daha Sık Olur

Gebelik süresince idrar yolu enfeksiyonu belli bir oranda artar, özellikle hamileliğin 9. Ve 17 haftaları arasında artışın en üst düzeye çıktığı tespit edilmiştir. Gebelik sırasında görülen idrar yolu enfeksiyonlarının düşük doğum ağırlıklı bebek sayısının artması, yenidoğan ölümleriyle ilişkili olduğu belirtilmiştir.
Bir kadını gebelikte idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna yatkın hale getiren sebepler, gebelik sırasında böbrek ve idrar yollarında meydana gelen anatomik fizyolojik değişiklikler ile ilgilidir. Anne karnında fetüsün idrar yollarına bası yapmasıyla idrar kanallarında genişleme olur. Ayrıca genişleyen rahim mesanenin yer değiştirmesine sebep olur. Buna bağlı mesane tam olarak boşalmayabilir. Böbreklerin kan akımı gebelik sırasında artar ve bebek idrar yollarına bası yapar  bu sebeple de böbrekler hafif genişler. Bütün bu saydıklarımız idrar yolu enfeksiyonunun daha kolay oluşması için zemin oluştururlar.

Gebelik döneminde görülen idrar yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu akut sistittir. Gebelikte görülen idrar yolu enfeksiyonlarını 3 gruba ayrılabilir

  1. Belirti vermeden (asemptomatik) Bakteriüri :    Bu hastalarda hiç belirti olamz fakat idrar testinde enfeksiyon bulgusu mevcuttur . Asemptomatik bakteriüri hamilelikte % 20 – 40 oranında akut pyelonefrit ismi verilen böbrek enfeksiyonuna  dönüşebilir. Benim görüşüm  asemptomatik olan iye hastalarında tedavi gereksizdir. 
  2. Akut Sistit : İdrarda yanma, sık idrara gitme, idrarı yetiştirememe, kasık ağrısı butür  belirtilerle kliniğimize başvururlar. Kısa süreli antibiyotik tedavisi  yeterlidir. Duruma göre idrar kültürü alınabilir.
  3. Akut Pyelonefrit: Eğer böbrek de enfeksiyona eşlik ediyorsa  artık Akut pyelonefrit gelişmiş diyebiliriz .  Ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, genel durum bozukluğu başlıca şikayetlerdir. Akut pyelonefrit genellikle akut sistit tedavisinin tam olarak uygulanmaması ya da gebenin diyabet gibi sistemik bir hastalığının olması  risk oluşturur. Biz bu hastalarda yatılırılarak tedavi  önermekteyiz çünkü hatalarda agızdan sıvı alımı  azalmıştır ve damardan tedavi verme sansımız mevcuttur. Tedavide idrar ve kan kültürü idrar yolları ultrasonu  yol haritası çizebilir. 

Menopoza Girmiş Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Menopoza girmiş kadınlarda da  idrar yolu enfeksiyonu sık görülür. En sık nedeni menopoz sonrası östrojen seviyesindeki düşmeye bağlı olarak  genital bölgenin koruyucu mekanizmalardan uzakta kalması. 

Normal vaginada, östrojenin etkisi ile vagina içi pH değeri düşük olmaktadır. Bunu sağlayan laktobasiller denen vaginal flora bakterileridir. Menopozda laktobasiller daha az bulunur. Östrojen laktobasillerin gelişimini güçlendirir.
Menopoz sonrası kadınlarda eğer idrar yolu enfeksiyonu gelişimi artarsa  vaginal östrojen tedavileri ile  hastaya iyilik hali sağlanabilir .Aynı zamanda pro ve pre biyotik kullanımı ile de vaginal PH ın düşmesi sağlanabilir    

Genel Önlemler

 Genel önlemler   bayanlarda  mikrop aşağıdan yukarı bulaştığı için   hijyene dikkat etmek gerekir cinsel ilişkiden sonra vaginal temizlik   oturarak banyo yapmamak genital bölgenin kuru tutulmaması,adet dönemlerinde dikkatli olmak,genital bölge temizliğini arkadan öne doğru uygulamak   genel olarak uyulması gereken kurallardır

Bazı hastalarda   bütün bunlara rağmen  idrar yolu enfeksiyonunun geliştiğini görmekteyiz   bu durumda sıvı alımını artırmak   en önemli kuraldır ne yazıkki   idrar yolu enfeksiyonu olan bayanlara   ne  kadar su içtiklerini sorduğum   zaman  belki bir litre cevabını çoğu zaman almaktayım bu yüzünden   hastalara  içebildikleri kadar su içmelerini  önermekteyim 3 litre yada 5 litre   olabilir .  Tabi ki birinci onerim  hastaya tibbi yardım almasını önermektir . Bazı hastalarda   bir kaç gün içerisinde şikayetleri   geçtiği için tıbbi yardım   almaz  bu hastalarda önerim   ıssırgan otu,adaçayı yada biberiye     olabilir.   Bununla beraber idrar yolu enfeksiyonu eğer   son altı aydan 3 den fazla ise buna tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu demekteyiz   ve tedavi protokollorü tamamen değişir

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

fleksible-urs-rirc-retrograd-intrarenal-cerrahi
Fleksible Urs (RİRC, Retrograd İntraRenal Cerrahi)

“Fleksibl Üreterorenoskopi “ Kıvrılabilen çok ince bir teleskop vasıtasıyla, vücuda h…

Erkeklerin Cinsel dürtüsü Bir Beyin Enzimi Nedeniyle Yükselip Düşebilir

Erkeklerin Cinsel dürtüsü Bir Beyin Enzimi Nedeniyle Yükselip Düşebilir…

penis-frakturu-kirilmasi
Penis Fraktürü (Kırılması)

Penisin sert durumdayken aniden katlanması yada çizgisine ters bir şekilde fazlaca eğ…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...