Böbrek Taşı Hastalığında Yayınlarla Girebolu Bitkisi

Üriner sistem taş hastalığı nedeniyle halk arasında yaygın bir  şekilde fitoterapi uygulandığını görmekteyiz. Son dönemde popüler olan  internette yaygın bir şekilde karşımıza çıkan girebolunun gerçekten taş hastalığında faydası varmıdır? olur mu? sorularına hafta da 3-5 defa duymaktayım. Taş döken hastalar taş sancısı ile önce doktorlara ordan aktarlara gitmek de neyi duyarsa  onu  yaptıklarını bilmekteyiz  Öncelikle şunu belirtmem lazım   taş döken insanların %90 ı sadece suyla bir hafta on gün  içerisinde  ya taşını döker  veya ağrısı belirgin bir şekilde azalır. O bir hafta on  gün içerisinde kendine uygulandığı  fitoterapi neyse  %90 sonuç almış olur .

Litaretüre bakıcak olursak öncelikle girebolu nedir . yaban mersini formunda kırmızı renkli Rubilas takımının hanımeli familyasından dünyada 230 farklı cinsi olan ülkemizde doğal ortamda  Kayseri,Bursa Sakarya ,Tokat, Sivas illerinde yaygın olarak bulunan doğal bir  meyvedır .

Ülkemizde Viburnum opulus L., V. orientale Pallas, V. lantana L., and V. tinus cinsleri mevcuttur  piyasada satılan cinsin ismi  Vibrunum Opulus dur.  PubMed’e   girdiğimizde   43 adet yayın olduğunu  bunlardan ikisinin  taş  hastalığı ile ilgili   çalışmalar olduğunu görmekteyiz (bu ikiside Türkiyeden arkadasların ellerine sağlık) . Diğer çalışmalar   endometriasiz ,kolon kanseri  ve antioksidan etkileri üzerine yogunlaşmıştır  .bu iki çalışmaya bakıcak olursak  . Kronik taş hastalığında hastalara  yegane verilen tedavi, taş dieti ve     CİTRAT tır  fakat . Ben kolay kolay bir hastanın 6 aydan fazla bu maddeyi kullandığını görmedim  insana günde 2-3 kez  bir ilacı içmek zor geldiği için olmalı . İlk çalışma  limonla karşılatırmalı, idrardaki citrat  seviyeleri değerlendirilmiş ve limonla aynı  seviyede  bulunmuştur limona alternatif olabileceğini  mide bağırsak  sisteminde  de  antioksidan etkisinin çok yüksek olması idrar  söktürücü etkisinin  olması nedeniyle daha faydalı olabileceği belirtilmiştir . ikincisinde yüksek oranda NA oksalat verilen farelerde gelişen böbrek taşlarında girebolu uygulmasıyla ilgili . Girebolu uygulanan deneklerde taş oluşumu bariz bir şekilde az meydana gelmiş, taş meydana gelse bile böbrek taşının kendisinin   yada tınaklığının böbrekde meydana getirdiği hasarın  daha az miktarda olduğu kanıtlanmıştır.  Tartışmada bunun   nedeninin  girebolunun içindeki    phenolic  bileşikleri (ne kadar yüksekse bitkideki antioksidan etki okadar artıyor ) ve  chlorogenic acid nedeniyle ve kanıtlanmış idrar söktürcü etkilerinden dolayı olabileceğini belirtmiş . aynı zamanda  chlorogenic acidinde kanıtlanmış  antispazmolitik,ağrı kesici,antinflamatuar,potansiyel antikarsinojenik,karaciğer koruyucu etkilerinin olduğunun belirtmişlerdir  . Bunun dışında taş hastalığı ile ilgili başka yayın yok. ülkemizde Bakanlık onaylı preparatları yapılmaya başlandı .

Sonuçlar olarak girebolu içelimmi ? diyenlere  önerim  önce  2.5 litre su için,tuzu azaltın , çayı azaltın , hayvansal değil bitkisel gıdalara yönelin, bol bol limon yiyin  daha da  olmaz ise  girebolu için   diyerek tartışmayı kapatıyorum sevgili arkadaşlar.

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Penis Mantar Enfeksiyonu Nasıl Görünür ve Şikayetleri Nelerdir?

Penis Mantar Enfeksiyonu Nasıl Görünür ve Şikayetleri Nelerdir? Ondan nasıl sonsuz…

sertlesme-sorunu-erektil-disfonksiyon-tani-ve-tedavi-yaklasimlari
Sertleşme Sorunu (Erektil Disfonksiyon) Tanı ve Tedavi Yaklaşımları

İktidarsızlık  yada sertleşme bozukluğu  cinsel ilişkinin yerine getirilmesi için ger…

androjenlerin-prostat-uzerine-etkisi
Androjenlerin Prostat Üzerine Etkisi

Erkeklerde hormonal ilaçların tedavisi sırasında en büyük endişe, androjenler tarafın…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...