D-Aspartik Asit

D-Aspartik Asit,  L-Aspartat olduğu Aspartat olarak bilinen amino asidin enantiyomerlerinden biridir. 'Aspartik Asit' ve 'Aspartat', aspartatın Aspartik Asidin konjuge tabanı olduğu ve çözeltinin pH'ına bağlı olarak ara dönüşümün meydana geldiği benzer yapılardır D ve L, molekülün ışığı bükme yönünü ifade eder (D-izomerleri ışığı sağa büker ve L-izomerleri ışığı sola büker) ve metabolik amaçlar için bu ikisi farklı biyoaktif moleküller olarak kabul edilebilir. Yalnızca ışığı bükme yeteneklerinde farklılık gösteren moleküller ( L-Karnitin gibi bir D veya L ile gösterilenler ) enantiyomerler olarak bilinir ve her iki enantiyomerin karışımına da 'rasemik' karışım denir.

D-AA, ana 20 yapısal amino asitten birinin doğal olarak oluşan alternatif bir şeklidir

D-Aspartik Asit, zengin kaynaklarla (ve D-enantiyomerde ne kadar Aspartatın rasemize edildiğine ilişkin yüzdeler) diyette doğal olarak ortaya çıkabilir:

D-Aspartat, pişirme veya ısıtma işlemi sırasında L-Aspartat'tan da oluşturulabilir (rasemize edilebilir) ve pastörizasyon işlemi sırasında çiğ sütte D-Aspartatın iki katına çıkabileceği bildirilmiştir (% 1,5'ten% 3'e) ). Friedman M. Chemistry, nutrition, and microbiology of D-amino acids.

D-aspartat, L-aspartat ile birlikte bulunur ve amino asitlere sunulan uyarıcıya göre rasemize edilebilir, L-aspartatın D-aspartata dönüştürülmesinde en çok etkilenen ısıdır.

Biyolojik Önem

L-Aspartat, esansiyel olmayan bir amino asittir ve protein yapılarına dahildir, ancak D-Aspartat, protein yapıları ile yaygın olarak bağlantılı değildir D'Aniello A. D-Aspartic acid: an endogenous amino acid with an important neuroendocrine role

 

Aspartat, esansiyel  olmayan bir amino asittir ve D-izomeri, yapısal proteinler için yaygın olarak kullanılmaz. Sinyal molekülü olarak hizmet eder

Normal beyinleri Alzheimer hastaları ile karşılaştıran bir çalışma ve beyaz maddede iki kat fazla birikimle gri maddede hiçbir fark bulamadı. Fisher GH, et al. Free D-aspartate and D-alanine in normal and Alzheimer brain.

 

Beynin dışında, D-Aspartik Asit testislerin uzun spermatidlerinde birikir, D'Aniello A, et al. Involvement of D-aspartic acid in the synthesis of testosterone in rat testes.

D-Aspartik Asit, Aspartat Racemase enzimi yoluyla amino asit L-Aspartik Asitten endojen olarak üretilebilir Aspartate racemase, generating neuronal D-aspartate, regulates adult neurogenesis.

D-aspartat uyarıcı bir nörotransmiterdir. Bu,beynin her yerinde mevcut gibi görünüyor, ancak daha büyük ölçüde hipofiz ve epifiz bezinde

 

 Yapı

image

Nöroloji

Bir Nörotransmiterin Rolü

Bir nöronun depolarizasyonu üzerine, D-Aspartat sinaptik olarak post-sinaptik olarak bir nöronal iletimi uyarabildiği Ca2 + bağımlı bir şekilde sinapsa salınır; bu, D-Aspartatın kendi başına bir endojen nörotransmiter olduğunu gösterir. D'Aniello S, et al. D-Aspartic acid is a novel endogenous neurotransmitter.

 

D-Aspartat ayrıca bir donörden bir metil grubu kabul ederek daha iyi bilinen nörotranmistter NMDA'yı (N-metil-D-Aspartat) üretmek için substrat olabilir ve hem NMDA hem de D-Aspartat'ın kendisi NMDA üzerinde benzer potens ile hareket edebilir. reseptörler. Erreger K, et al. Subunit-specific agonist activity at NR2A-, NR2B-, NR2C-, and NR2D-containing N-methyl-D-aspartate glutamate receptors.

 

D-aspartat hem uyarıcı bir nörotransmiter için bir depolama formudur hem de bir nörotransmiterin kendisidir.

 

Bellek

12-16 gün boyunca günlük 40mM Sodyum-D-Aspartat uygulaması, bir Morris Labirent testinde gizli bir platform bulma yeteneklerini artırarak farelerde nöronal işlevi ve hafızayı artırarak gerekli süreyi 20-30 saniyeden 5+ 'ye düşürdü. / -2s. Topo E, et al. Evidence for the involvement of D-aspartic acid in learning and memory of rat.

Bu çalışma, oral dozu sıçan başına günlük 60 mg ve günlük 0.19 mg / g olarak hesapladı ve bir aylık tedaviden sonra gözle görülür yan etkilere neden olmadı. Bu doz ayrıca beynin toplam D-Aspartat konsantrasyonlarını 30.6 +/- 5.4nmol / g ıslak ağırlıktan 18 günlük tedaviden sonra 82.5 +/- 10nmol / g'ye yükseltti, özellikle hipokamp D-Aspartat seviyelerini 2.7 kat artırdı. ortalama ve hipokampal D-Aspartate konsantrasyonları, geliştirilmiş performans ile korelasyon göstermiştir. Topo E, et al. Evidence for the involvement of D-aspartic acid in learning and memory of rat.

 

İlk kanıt, oral yoldan alındığında D-aspartik asidin bilişsel bir güçlendirici olduğunu göstermektedir.

Yağ Kütlesi

Sağlıklı eğitimli erkeklerde (direnç eğitiminin yanı sıra) 28 gün boyunca 3 g dozunda D-aspartik asit takviyesi, plaseboya göre yağ kütlesini önemli ölçüde azaltmada başarısız oldu. d-Aspartic acid supplementation combined with 28 days of heavy resistance training has no effect on body composition, muscle strength, and serum hormones associated with the hypothalamo-pituitary-gonadal axis in resistance-trained men.

İskelet Kası ve Fiziksel Performans

 Hipertrofi

28 günlük 3g D-aspartik asit takviyesi, sağlıklı eğitimli deneklerde yağsız kütleyi önemli ölçüde artırmada başarısız olmuştur. d-Aspartic acid supplementation combined with 28 days of heavy resistance training has no effect on body composition, muscle strength, and serum hormones associated with the hypothalamo-pituitary-gonadal axis in resistance-trained men.

Güç Çıkışı

Bacak ve bench press ile değerlendirilen güç çıkışı, sağlıklı eğitimli erkeklerde bir aylık D-aspartik asit takviyesi ile değişmez. d-Aspartic acid supplementation combined with 28 days of heavy resistance training has no effect on body composition, muscle strength, and serum hormones associated with the hypothalamo-pituitary-gonadal axis in resistance-trained men.

Erkek Cinsiyet Organları

D-Aspartat, testislerin hem Leydig hem de Sertoli hücrelerinde bulunan NMDA reseptörleri aracılığıyla testisleri etkileyebilir Expression of metabotropic glutamate receptors in the rat and human testis.

 

Testislerde steroidogenezde (steroid sentezi) hız sınırlayıcı adımın aktivitesini arttırmak, D-aspartik asidin sağlıklı erkeklerde testosteronu artırma yeteneğinin altında yatabilir, ki bu bir kez belirtilmiştir.

 

D-Aspartik Asit, testislerde oksidatif stres indükleme kabiliyetine sahip olabilir; burada 500 mg / kg ve 1 g / kg vücut ağırlığı D-Aspartik Asit, sıçan yeminde, ancak 50 mg / kg vücut ağırlığında değil, testislerde oksidatif strese neden olur. 7 gün. Chandrashekar KN, Muralidhara. D-Aspartic acid induced oxidative stress and mitochondrial dysfunctions in testis of prepubertal rats.

İn vitro , bu pro-oksidatif etkiler konsantrasyona bağlıdır ve sitozolde 250uM'de ortaya çıkmaya başlar, ancak mitokondride çok daha düşük konsantrasyonlarda (5-50uM iki kat artışa neden olur) meydana gelir. Chandrashekar KN, Muralidhara. D-Aspartic acid induced oxidative stress and mitochondrial dysfunctions in testis of prepubertal rats.

 

Sıçanlarda daha yüksek 500-1.000 mg / gk dozları, ön toksikolojik belirtilerle ilişkilidir ve bu doz, insanlarda 80-160 mg / kg ile ilişkilidir; 75 kilo bir insan için ağızdan 7.2-14.4 g doz

Testisler ve testosteron sentezinin ötesinde, D-Aspartat spermatogenez (sperm üretimi) ile ilgili görünmektedir ve korelasyonları nedeniyle üremede rol oynayabilir. D'Aniello G, et al. Occurrence of D-aspartic acid in human seminal plasma and spermatozoa: possible role in reproduction.

 

 

" data-html="true" data-original-title="" data-persistent="true" data-toggle="popover" data-trigger="hover" href="https://examine.com/supplements/d-aspartic-acid/research/#ref40" style="box-sizing:border-box; color:#00a5b5; text-decoration:none" title="">[40] Bu çalışma ayrıca D-Aspartat verilen erkeklerin menisinde önemli ölçüde daha yüksek D-Aspartat konsantrasyonuna dikkat çekti (% 96-100 daha yüksek konsantrasyonlar). D-Aspartate, a Key Element for the Improvement of Sperm Quality.

 

" data-html="true" data-original-title="" data-persistent="true" data-toggle="popover" data-trigger="hover" href="https://examine.com/supplements/d-aspartic-acid/research/#ref40" style="box-sizing:border-box; color:#00a5b5; text-decoration:none" title="">[40]

 

6.2 Kadın Cinsiyet Organları

D-Aspartat, foliküler sıvının fizyolojik bir bileşeni olarak tespit edildiği ve yaşla birlikte seviyeleri düştüğü için kadın cinselliği ve üremesinde rol oynayabilir, bunun düşüşü üreme potansiyelindeki düşüşle ilişkilendirilir. D'Aniello G, et al. Reproductive implication of D-aspartic acid in human pre-ovulatory follicular fluid.

Hum Reprod (2007)" data-html="true" data-original-title="" data-persistent="true" data-toggle="popover" data-trigger="hover" href="https://examine.com/supplements/d-aspartic-acid/research/#ref41" style="box-sizing:border-box; color:#00a5b5; text-decoration:none" title="">[41]

 

 Hipofiz

Hipofiz bezinde D-Aspartat, Prolaktin salgılanmasına neden olur. D'Aniello A. D-Aspartic acid: an endogenous amino acid with an important neuroendocrine role.

Brain Res Rev (2007)" data-html="true" data-original-title="" data-persistent="true" data-toggle="popover" data-trigger="hover" href="https://examine.com/supplements/d-aspartic-acid/research/#ref3" style="box-sizing:border-box; color:#00a5b5; text-decoration:none" title="">[3] 0.5-4M / kg D-Aspartat enjeksiyonları, enjeksiyondan 30 dakika sonra ölçülen 1.9 kattan (0.5M) 3.7 kata (4M) kadar doza bağımlı bir şekilde sıçanlarda Prolaktin salımını veya Prolaktini indükler, D'Aniello G, et al. The role of D-aspartic acid and N-methyl-D-aspartic acid in the regulation of prolactin release.

 

Endocrinology (2000)" data-html="true" data-original-title="" data-persistent="true" data-toggle="popover" data-trigger="hover" href="https://examine.com/supplements/d-aspartic-acid/research/#ref46" style="box-sizing:border-box; color:#00a5b5; text-decoration:none" title="">[46 ] bunun, ön hipofiz içine alımın ardından NMDA aracılı aktivasyon yoluyla gerçekleştiği düşünülüyordu. D'Aniello G, et al. The role of D-aspartic acid and N-methyl-D-aspartic acid in the regulation of prolactin release.

 

Endocrinology (2000)" data-html="true" data-original-title="" data-persistent="true" data-toggle="popover" data-trigger="hover" href="https://examine.com/supplements/d-aspartic-acid/research/#ref46" style="box-sizing:border-box; color:#00a5b5; text-decoration:none" title="">[46]

 

D-aspartat hipofizde oldukça lokalizedir ve lokal olarak da sentezlenebilir. Bir nörohormon salım modelinde yer alır. Enjeksiyonlar artan prolaktin ile ilişkilidir. İnsan çalışmaları henüz yok

 

Epifiz Hormonları

D-Aspartat'ın en yüksek nöronal konsantrasyonlarına ulaştığı organ epifiz bezidir, D-Aspartat melatonin salgılanması için düzenleyici bir faktör görevi görür Ishio S, et al. D-aspartate modulates melatonin synthesis in rat pinealocytes.

 

D-aspartat epifiz bezleri sentezlenebilir görünmektedir  ve daha sonra bir sodyum bağlı glutamat üzerinden hücre dışına salgılanan / D-Aspartat'a yanıt veren Yatsushiro S, et al. L-aspartate but not the D form is secreted through microvesicle-mediated exocytosis and is sequestered through Na+-dependent transporter in rat pinealocytes.

 

 

 

 

Ek D-Aspartik Asidin bu süreçleri etkileyip etkilemediği şu anda bilinmemektedir.

D-AA, melatoninin sirkadiyen ritmi ile ilgilidir, epifiz bezlerinde depolanır ve melatonin sentezinin bastırılması gerektiğinde salgılanır. Şu anda pratik önemi bilinmiyor

Testosteron

D-Aspartik Asit, Leydig hücrelerinde androjen sentezini düzenleyen StAR (Stimulating steroogonic Acute Regulatory Protein) adlı bir bileşik ile   mRNA'nın yukarı regülasyonu yoluyla testosteron sentezinde artışlara neden olur. Stimulation of steroidogenic acute regulatory protein (StAR) gene expression by d-aspartate in rat Leydig cells

 
D-aspartik asit, StAR enziminin aktivitesini artırmaya ikincil olarak ve dolaylı olarak luteinize edici hormonun hipotalamik salınımını uyararak doğrudan testosteron sentezini artırabilir.

D-aspartik asit  ile takviyenin testosteronu taban çizgisine göre altı gün sonra% 15 ve on iki gün sonra% 42 artırabildiği 12 gün süren bir çalışma yürütülmüştür; bu, üç gün sonra% 22'ye düşmüştür. bırakma. Topo E, et al. The role and molecular mechanism of D-aspartic acid in the release and synthesis of LH and testosterone in humans and rats.

 

28 gün boyunca günde 3 g dozunda D-aspartik asit takviyesi verilen sporcularda bir çalışma yapılmıştır ve 28 günde ölçüldüğünde testosteron konsantrasyonlarını artırmada başarısızlık olmuştur. d-Aspartic acid supplementation combined with 28 days of heavy resistance training has no effect on body composition, muscle strength, and serum hormones associated with the hypothalamo-pituitary-gonadal axis in resistance-trained men.

 

Direnç eğitimi almış erkeklerde 12 haftalık çift kör randomize kontrollü bir çalışma, 6 g / gün takviyesi ile toplam veya serbest testosteronda hiçbir değişiklik bildirmedi. Melville GW, Siegler JC, Marshall PWM. The effects of d-aspartic acid supplementation in resistance-trained men over a three month training period: A randomised controlled trial.

 

D-aspartik asidin kısa süreli kullanımı testosteronu artırıyor gibi görünmektedir, ancak uzun süreli kullanım hem bir artış hem de önemli bir değişiklik ile ilişkilidir. D-aspartik asidi indirgeyen enzimde bir indüksiyon (artış) olmuştur, bu da negatif geri besleme olduğunu düşündürmektedir ve bu negatif düzenlemenin atletlerde (normalden yüksek testosterona) ve kısır erkeklerde (düşük testosteron) olduğu gibi ortaya çıkması makuldür. ikinci grup testosteronda uzun süreli artışlar yaşar

7.4 Östrojen

Eğitimli sporcularda 28 günlük direnç eğitiminin yanı sıra 3g D-aspartik asit takviyesi, dolaşımdaki östrojen seviyelerini önemli ölçüde değiştirmez. d-Aspartic acid supplementation combined with 28 days of heavy resistance training has no effect on body composition, muscle strength, and serum hormones associated with the hypothalamo-pituitary-gonadal axis in resistance-trained men.

 

Sağlıklı erkeklerde dolaşımdaki östrojen seviyelerinde önemli bir değişiklik bulunmadı.
 

 Güvenlik ve Toksikoloji

 Genel

Subfertil erkeklerde 90 gün boyunca 2.66g D-Aspartat tüketiminin ardından, serum ölçümlerinde herhangi bir rapor edilmiş anormallik kaydedilmemiştir. D-Aspartate, a Key Element for the Improvement of Sperm Quality.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

varikosel-nedir
Varikosel Nedir?

Varikosel testis toplar damarlarında ergenlik döneminden başlayarak ortaya çıkabilen …

vajinismus
Vajinismus

  Vajinismus cinsel ilişkinin zorlu ya da imkansız olmasına neden olan vajinal kaslar…

Mindfulness ile Cinsel Terapi ve İlişkilerde Farkındalık:

Mindfulness ile Cinsel Terapi ve İlişkilerde Farkındalık: Bir Olasılık ve Rastgele Ko…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...