Üretrit, üretranın yani idrar yolunun son kısmının iltihaplanma sürecidir
İçindekiler
Üretrit Nasıl Meydana Gelir
Üretrit, genellikle cinsel ilişkiden sonra meydana gelir. Şüpheli ilişkiden yaklaşık 1-2 hafta içinde meydana gelir Ayrıca enfeksiyon ürogenital sistemin diğer organlarından (mesane, prostat, seminal veziküller) üretraya yayılabilir.
Ayrıca, alerjik ve kimyasal üretrit türleri mevcuttur. İlk durumda, herhangi bir ilaç, şampuanlar, jeller, sabunlar, prezervatif kullanımı üzerinde bir alerjik reaksiyon gözlemlenebilir. İkincisi, belirli ilaçların girişine bir tepki olarak, kimyasallar doğrudan üretra içine girerse tahrişe bağlı meydana gelir . Zorlu ilişki veya mastürbasyon sonucu üretranın mekanik hasarının neden olduğu üretrit de mevcuttur.
Aşağıdaki mikroorganizmalar spesifik üretritlere neden olabilir:
- Chlamydia;
- Üreaplazma
- Trikomonas;
- Gonokok
- Mikoplazma;
- Gardnerella;
- HSV
yukarda gördüğünüz organizmalar günlük pratiğimizde bize gelen üretrit vakalarının %98 ini oluşturmaktadır
Chlamydia trachomatis, mycoplasma genitalium, trichomonas vaginalis (trichomonas), neisseria gonorrhea (gonokokus) mutlak patojenler olarak kabul edilir (insanlarda ürogenital sistemde bulunmaması gereken mikroorganizmalar)
Şartlı patojenler (normalde insanlarda bulunabilen mikroorganizmalar, ancak belirli koşullar altında ürogenital sistemin enflamatuar süreçlerine neden olur) mikoplazma hominis, ureaplasma ureliticum, gardnerella vaginalis, virüsleri içerir.
Spesifik olmayan üretrit aynı zamanda normalde ürogenital sistemdeki yaşayan organizmalar neden olur, fakat belirli koşullar altında (düşük bağışıklık, stres, hipotermi, mikroorganizmaların dengesizliği) neden olabilir. Bunlar şunları içerir:
- E. coli;
- Aureus;
- streptokok;
- Proteus;
- Candida (mantar);
ve diğerleri
Üretrit Belirtileri
Akut üretrit, semptomların hastalığın başlangıcından sonraki ilk günlerde veya haftalarda ortaya çıkar ve tedavi başlangıcından sonra hızla sona erer . kronik üretrit 2 ay yada daha uzun sürebilir.
Akut Üretrit Belirtileri Daha Belirgindir
- Üretradan bol akıntı (pürülan, mukus);
- Glans penisinde kabuk oluşumu;
- İdrar yolu boyunca idrar yaparken yanma, batma ve ağrı
- Hastalar idrar yaparken sanki çivi girdğini tarif ederler
Kronik Üretrit Semptomları Birçok Yönden Benzersizdir ve Daha Az Belirgindir:
- Penisde rahatsızlık, parestezi, üretrada kaşıntı;
- Yetersiz akıntı (genellikle sabah, idrar yapmadan önce);
- Hafif kızarıklık .
- Boşalırken yumurtalıklara yayılan bir ağrı
Üretrit Tanısı
Üretrit teşhisi farklı araştırma yöntemleri ile gerçekleştirilir:
- Yayma mikroskobu;
- Üretradan boşaltımın bakteriyel kültürü;
- PIF (REEF) – immünofloresan reaksiyonu;
- ELISA – enzim immunoassay;
- PCR – polimeraz zincir reaksiyonu.
Unutulmamalıdır – Tanı yöntemlerinin% 100’ü yoktur. Çalışmanın sonucu, malzemenin alınması, depolanması, taşınması, laboratuvar testlerinin kalitesi ve laboratuvar teknisyenlerinin nitelikleri ile ilgili kurallardan etkilenebilir.
Bu nedenle testin negatif çıkması negatif yani yok anlamına gelmemektedir
Mutlak patojenlerin (klamidya trachomatis, mikoplazma genitalium) tanısı için sadece PCR sonucu önemlidir. Gonokok ve tricohomanis patojenleri için, kanıta dayalı araştırma yöntemi, üretradan salgıların ekilmesidir (tricohominis için, mikroskopi ile doğal bir sekresyon da da saptanabilir).
Bu yöntemlerle cinsel partnerlerden birinde patojenler tespit edilirse, partner tedavisi GEREKLİDİR , analizlerinin sonuçlarına bağlı DEĞİLDİR. Cinsel ilişki sırasında, bakterilerin de nüfuz ettiği ortakların fizyolojik sekresyonlarının değiştiği anlaşılmalıdır. Dolayısıyla, partnerlerin genital organ floraları tek olarak düşünülmelidir. Eğer ikinci partner analizlerde patojenleri tanımlamamışsa, bu enfeksiyon yokluğunu göstermez.
Üretritin Olası Komplikasyonları
Tedavi edilmeyen üretritin komplikasyonları şunlardır:
- Sistit;
- Prostatit;
- Orşit;
- Epididimit ;
- Üretral darlık;
- Seminal vezikulit çok ileri aşamasında kısırlık yapabilir
Üretrit Tedavisi
Üretrit tedavisi sırasında, doktorun tüm önerilerine uymalısınız. Tedavi süresince, bol sıvı tüketilmesi, baharatlı yiyeceklerin diyetinden dışlanması, alkol kullanılmaması tavsiye edilir.
Antibakteriyel ilaçlar, inflamatuar sürecin patojenine bağlı olarak seçilir (Tablo 1).
Tablo 1 – Çeşitli patojenler için antibakteriyel ilaçlar
Üretrit | Hazırlıklar |
---|---|
Trichomonas | – protivotrihomonadnye ilaçlar: trichopol, tinidazol, ornidazol, seknidazol, naxojin, makromior |
gonokokal | – sefalosporin (seftriakson, sefiksim), tetrasiklin (doksisiklin, tetrasiklin) gruplarının antibiyotikleri |
Chlamydia, mikoplazma, ürelazma | – Bir grup makrolid (azitromisin, josamisin, rovamisin), fluorokinolonlar (moksifloksasin), tetrasiklinler (doksisiklin) |
Herpes | – antiviral (asiklovir, vansiklovir, isoprinosin) |
Tedavi süresi, hastalık tablosuna bağlı olarak belirlenir ve 3-5 gün ila 3-4 hafta arasında olabilir.
Kişisel tecrübelerime göre 3 lü antibiyotik tedavisi nin başarı oranı %95 in üzerindedir akut üretritin tanısı kolay olduğu gibi tedavisi de hızlı ve yüz güldürücüdür zor olan kronik üretrit tanısı koymaktır çünkü şikayetler ciddi derecede karekteristik ( nonspesifiktir) değildir . özellikle HSV üretritinde tanı koymak zordur . Çok kolay bir şekilde tanı atlamak mümkündür bu nedenle hastanın iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Neyseki tedavisi basittir.