Korona virüsü sertleşme bozukluğu yaratır mı?  Covid 19' un  testosteron ve Erkek üremesi üzerine etkisi nedir ?

 Genç erkeklerde sertleşme bozukluğu ve COVID-19 arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışmadan elde edilen verilere göre, COVID-19 erektil disfonksiyon (ED) gelişme riskini neredeyse altı kat artırıyor.

 Ayrıca sertleşme bozukluğu aynı zamanda korona enfeksiyonuna yakalanma riskini artırıyor . Sertleşme bozukluğu olan erkeklerin COVID-19 olma olasılığı beş kat daha fazladır .

COVID-19 geçmişi olan erkekler için sertleşme bozukluğu  gelişme ihtimali 5.66 idi. 

 

Roma Tor Vergata Üniversitesi, endokrinoloji ve tıbbi seksoloji profesörü Emmanuele A. Jannini tarafından yürütülen çalışma, 20 Mart'ta Andrology'de yayınlandı .

"Cinsellik için  için Maskeyi yukarı çekin"

Sertleşme bozukluğu, COVID-19'un hem kısa vadeli hem de uzun vadeli bir komplikasyonu olabileceği öne sürülüyor.

Gerçekten hastaneye başvurularda da buna tanık oluyorum  bir kaç önce korona geçirdiğini arkasından düzelmeyen  sertleşme bozukluğunu başladığını söyleyen vakalar   gelmeye başladı.

Korona ile ilgili diğer çalışmalara baktığımız zaman ise testosteronu düşük olan hastaların koronaya yakalanma  ihtimalinin daha yüksek olduğunu   . Korona gelişen hastada ise testosteronu düşük olan hastalarda  koronanın daha agresif ve ölümcül seyretiği tespit edilmiş. Korona geçiren hastalarda   testosteronda düşme tespit edilmiştir 

       Endotel hasarı   metabolik sendrom   diabet   sigara kullanımı gibi durumlar  aslında hem testosteron da düşme sağlar aynı zamanda korona zatüresi için riski faktörü taşımaktadır ve ortak yönleri vardır . 

Korona ve kısırlık üzerine yapılan çalışmalarda ise   henüz anlamlı sonuçlar bulunamamıştır ama ateşli hastalık seyri düşen testosteron seviyesi nedeniyle çok da parlak  sonuçlar beklememek gerekiyor

Sözün özü erkeklerde kadınlara göre korona daha ölümcül seyrediyor  COVID aşısı yaptırılmalıdır. Bu aynı zamanda maskeyi kullanmak için yepyeni bir anlam katıyor - Cinselliği sürdürmek için maske yukarı" diyoruz. "Cinsel işlev bozukluğunu önleme ek yararı olabilir."

 
 

Yaşlılık, diyabet, yüksek vücut kitle indeksi (BMI) ve sigara içmenin COVID-19'a yakalanma riskini artırdığına biliyoruz.

"Bunlar ED için risk faktörleriyle aynıdır. Çalışmamızın sonuçları ED, endotel disfonksiyonu ve COVID-19'u birbirine bağlayan patofizyolojik mekanizmalarla uyumludur. Temel olarak, endotel disfonksiyonu her iki durumda da yaygındır [COVID-10 ve ED].

  COVID sonrası endotel disfonksiyonunun bir tür biyobelirtecini bulmak istiyoruz, çünkü enfeksiyondan sonra uzun süre birlikte var olan birçok sekel var gibi görünüyor" diye ekledi. "Bir hastaya COVID'den sonra ED olup olmadığını sormak, sistemik sağlık için bir ölçü sağlayabilir."

 
 Bu oldukça ön bir çalışma, ancak veriler COVID-19 enfeksiyonu ile ED arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

prostat savaçısı domates
Prostat Tedavisinde Bitkisel Destekleyiciler

Prostat büyümesi için klasik tıbbi tedavi, yaşam tarzı ve davranış değişiklikleri ve …

Kronik pelvik ağrı sendromu (kronik prostatit ) Nedir

Kronik prostatit, erkekler için tamamen gerçek bir sorundur ve tedavisi daha zor olan…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...