Mesane Kanseri Nedir?

Mesane (idrar kesesi) kanseri, mesanenin duvarını oluşturan dokularda kötü huylu tümör (kanser) hücrelerinin meydana gelmesidir.

Mesane (diğer adıyla idrar torbası, idrar kesesi), karının alt bölümünde yer alan ve içinde idrarın biriktiği küresel bir organdır. Duvar yapısında düzensiz ve iç içe geçmiş elastik kas liflerinden oluşan mesane, küçük bir balonu andırmaktadır. Bu kas demetleri sayesinde idrarla doldukça genişler ve idrar boşaldığında küçülür. Böbreklerin kanı temizleyerek vücuttan atılmak üzere yaptığı idrar, böbreklerden üreter adı verilen ince bir kanal yardımıyla mesaneye taşınır. İdrar, mesaneden vücut dışına atılıncaya kadar depo edilir. Belirli bir miktara ulaştığında, insanda “idrar yapma hissi” ile birlikte idrar, mesaneden uretra adı verilen bir kanal vasıtasıyla dışarıya istemli bir şekilde atılır.

Mesane Kanserinin Tipleri Nelerdir?

Mesane kanseri, mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerden kaynaklanmaktadır. Mesanede başlıca 3 kanser (kötü huylu malin tümör) tipi gelişebilir.

Değişici epitel hücreli karsinom (Üroepiteliyal karsinom): Bu kanser tipinde, kanser mesanenin iç yüzeyini döşeyen ve epitel hücresi denilen hücrelerden kaynaklanır. En sık görülen mesane kanseri tipidir. Mesane kanserlerinin %90'dan fazlası bu tip tümörlerdir. Mesane, tek ve papiller şekilde olabileceği gibi, mesanede yaygın ve daha solid karakterde de olabilir.

mesane-kanseri

Mesane Tümörü

Skuamöz hücreli karsinom (Yassı epitel hücreli karsinom): Kanser, mesanenin uzun süre enfeksiyon ve irritasyonla karşı karşıya kalmasından sonra mesanede gelişen yassı epitel hücrelerinden (skuamöz hücrelerden) kaynaklanmaktadır. Mesane kanserlerinin yaklaşık %6-8'i bu tip kanserden oluşmaktadır.

Adenokarsinom: Bu kanser tipi, mesanedeki glandüler (sekretuar, salgı yapan) hücrelerden kaynaklanmaktadır. Bu salgı yapan glandüler hücreler mesane duvarını döşer ve mukus üretimini sağlar. Mesane kanserlerinin yaklaşık %2'si bu tip kanserlerden oluşmaktadır.

Mesanede en sık görülen değişici epitel hücreli (üroepiteliyal) karsinomda, kanser mesanenin iç yüzeyini döşeyen epitel hücrelerinden kaynaklanır. Eğer mesanedeki kanser, mesanenin iç yüzeyini örten hücrelerle sınırlı kalmış ve derin kas demetlerine ilerlememişse buna yüzeyel mesane kanseri denilmektedir.

Kanserin ilerlemesi genellikle bu epitel hücrelerinin altındaki kas tabakasına sirayet etmesiyle olur. Bu kas demetlerine sirayet eden kanser yapısı, bu aşamadan sonra mesanenin dış çeperine ulaşır ve mesane etrafındaki yağ dokusuna yayılır. Buna invaziv mesane kanseri denir. Ardından kanser, lenf yoluyla lenf bezlerine ve buradan da vücudun diğer kısımlarına yayılabilir.

Mesane Kanserinin Gelişiminde En Önemli Risk Faktörleri Sigara İçmek, Cinsiyet ve Diyettir

Herhangi bir hastalığın gelişim olasılığını artıran nedenlere risk faktörü adı verilir.

  • Mesane kanserinin gelişim olasılığını artıran risk faktörleri şunlardır:
  • Sigara kullanımı
  • Tekstil, boya ve lastik sanayisinde kimyasal maddelere korumasız bir şekilde maruz kalmak
  • Yağlı ve kızarmış yiyeceklerin aşırı tüketimi
  • İleri yaş, erkek cinsiyeti ve beyaz ırk
  • Özellikle idrar kesesini etkileyen parazitik idrar yolu enfeksiyonları

Mesane Kanserinde Klinik Belirtiler Neler Olabilir?

Mesane kanserinde en sık görülen ilk belirti, idrarın kanlı gelmesi veya ağrılı idrar yapılmasıdır.
Bu ve aşağıda belirtilen diğer belirtiler mesane kanseri varlığına işaret edebilir. Ancak bu belirtiler başka bazı hastalıklar tarafından da yapılabilir. Bu nedenle, bu tür belirtilerle karşılaşıldığında bir hekimle görüşülmesi gereklidir.

İdrarın kanlı gelmesi (hafif kırmızı, bulanık, açık çay veya et yıkantı suyu renginde olabilir)
Sık idrara çıkma isteği
Ağrılı, yanma hissi ile idrar yapma
Göbek altında, idrar kesesine uyan bölgede ağrı hissi

Mesane kanserinin tanısında kullanılabilecek tanısal yöntemler:

 

 

Fizik Muayene

İdrar analizi (tam idrar tahlili)

İdrarın sitolojik değerlendirilmesi: Alınan idrar örneğinin mikroskop altında değerlendirilerek, anormal hücrelerin varlığının araştırılmasıdır.
İntravenöz pyelografi (İVP):
Damardan verilen ve böbreklerden atılan kontrast maddenin, böbrekteki idrar toplayıcı sistemini, üreter denilen idrar kanalını ve mesaneyi doldurarak değerlendirilmesidir.

Mesane Kanseri Değerlendirmesi

Bilgisayarlı tomografi (BT): Damardan verilen kontrast maddeden önce ve sonra böbrek ve mesanenin kanser varlığı açısından detaylı değerlendirilmesi yapılır. Aynı zamanda, kanserin etraf dokulara sirayet edip etmediğinin anlaşılmasına da yardımcı olur (Şekil-4). Son dönemde, hastaların kanser açısından evrelendirilmesinde PET-CT de kullanılmaktadır (Şekil-5)

Sistoskopi (Şekil-8): Işık ve optik sistemi olan uzun ince bir teleskop yardımıyla idrar kanalından girilerek, idrar kanalı ve mesane içinin direkt olarak değerlendirilmesidir (Şekil-4). Kadınlarda bu işlem genellikle anestezi gerektirmezken, erkeklerde idrar kanalının içine verilen bir lokal anestezik ile yapılabilir. Bu işlem sırasında, tümör şüpheli alanlardan küçük biyopsi örnekleri de alınabilir. Bu biyopsi örneklerinin patolojik olarak değerlendirilmesi kesin tanı koydurucudur. Ancak sistoskopi görüntüsü de mesane tümörü hakkında değerli bilgiler verir (Şekil-8) ve (Şekil-9)

Kanserin evresi: Kanser yüzeyel mi yoksa invaziv mi? Bu, en önemli prognostik faktördür. Erken tanısı konulmuş mesane kanserlerinde uygun tedavi ile tam iyileşme şansı çok yüksektir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Are You Masturbating Wrong?

Your favorite technique could be sabotaging your sex life Your technique of mast…

what-are-the-best-methods-for-prostate-treatment
What are the Best Methods for Prostate Treatment?

When your prostate grows What you need to know when trying to decide what to do is th…

SAFRAN SERTLEŞME SORUNUNA İYİ GELİR Mİ?

Nadir ve renkli safran, yediğimiz yiyeceklere, giydiğimiz giysilere ve antik çağlarda…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...