Mide İlaçları Sertleşmeyi Bozar mı

Mide ilaçları kullanmak riskli midir ? Önemli  Yan Etkileri Nelerdir ?

Mide İlaçları Sertleşmeyi Bozar mı  ?

 

Mide ilaçlarının önemli bir bölümünü oluşturan

Proton pompası inhibitörleri ( PPI )hangi ilaçlardır 

omeprazol,esomeprazol,lansoprazol,dekslansoprazol,

Pantoprazol,Rabeprazol

 İlk olarak yirmi yılı aşkın bir süre önce piyasaya sürüldüler, ancak hızla mide ile ilişkili hastalıklar için bir mihenk taşı tedavisi haline geldiler. Üstün salgı önleyici özellikleri ve görünüşte düşük yan etki ile kabul edildiler, böylece  reçetelemeleri çok arttı [ 1 ].

Özofajit, gastro-özofageal reflü hastalığı (GÖRH), peptik ülser hastalığı (PUD), ve Helicobacter pylori ( H. pylori ) enfeksiyonu için birinci basamak tedavi haline geldiler [ 2].

mide ilaçları tedavisine başlayan birçok hasta, tedavi süresine ilişkin net bir beklenti olmaksızın uzun dönem devam etmiştir. Uzun süreli mide ilacı tedavisi gören hasta sayısının artması, ilaç yan etki konusunda artan endişelere yol açtı. Özellikle bazı raporlar, proton pompa inhibitörleri tedavisi alan hastaların yalnızca yarısının uygun bir tedavi olduğunu öne süren bazı verilerle birlikte, son on yılda uygunsuz uzun süreli PPI kullanımının önemli ölçüde arttığını iddia etti.

 

Mide ilacı olan proton pompa inhibitörleri olası  zararları 

 Proton Pompa İnhibitörleri, dünya çapında çeşitli mide bozuklukları için en yaygın olarak reçete edilen mide  ilaçlardır. Proton pompası inhibitörlerinin , uzun süreli kullanımda erkek cinselliği için  güvenliği yeterince tam olarak bilinmemektedir.

 Bir çalışmada proton pompası inhibitörlerini 3 ay boyunca düzenli olarak kullanan erkek hastalarda Prolaktin , Sex horman bağlayıcı horman , total testosteron, libido azalması ve erektil disfonksiyon  azalmış semen miktarı için anlamlı  bir fark bulundu .  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36626934/

 

Vitamin mineral emilim bozukluğu 

B12 , demir ve magnezyum   eksikliği yapabildiği birçok çalışmada gösterilmiştir.

 

Hipokalsemi/kırık riski

Kalsiyum karbonat gibi kalsiyum tuzları, emilim için oldukça asidik ortama ihtiyaç duyar. mide ilaçları  asit üretimini bloke eder ve sonuç olarak kalsiyum karbonatın emilimini engeller  Kalsiyum emilim bozukluğu, osteoporoz ve ardından gelen kemik kırıkları riskini artırır. 

Böbrek hastalığı

Son araştırmalarda, proton pompa inhibitörü olan mide ilaçlarının  akut böbrek hasarı (AKH) ve ardından kronik böbrek hastalığı (KBH) gelişimi ile bir ilişkisi olduğu kaydedilmiştir.

 

Bunama

Mide ilacı olan proton pompa inhibitörlerinin β-amiloid plaklarının üretimini arttırdığı ve tau proteinlerinin beyin dokusuna olan afinitesini arttırdığı düşünülmektedir. Her iki süreç de Alzheimer Hastalığı'nın patogenezinde anahtardır[ 40 ]. Sistematik bir inceleme, proton pompa inhibitörü  mide ilaçlarının kullanımıyla bunama riskinin 1,4 kat arttığını ortaya koydu. Ancak, çalışmalardan biri negatif bir korelasyon gösterdi[ 49 ].

 

Mide Barsak enfeksiyonlar

Mide ilacı olan proton pompa inhibitörlerinin bağırsak mikrobiyotasını değiştirdiği ve sonuç olarak hastaları mide-bağırsak enfeksiyonlarına yatkın hale getirebileceği düşünülmektedir [ 51 , 52 ]. 56 çalışmanın sistemik bir incelemesi ve meta-analizi, PPI tedavisinin clostridium difficile (C. difficile) enfeksiyonu riskini artırdığını bulmuştur [ 53 ].

Zatüre riski

 Proton pompa inhibitörü olan mide ilaçları midede bakteri kolonizasyonunu arttırdığı ve akciğer mikro-aspirasyon olaylarına yol açtığı veya  olarak solunum florasını değiştirerek akciğer  enfeksiyonlara yol açtığı düşünülmektedir [ 57 , 58 ].

Mide Kanseri

Kronik ilaç tedavisinin mide kanseri ile ilişkisini belirten artan sayıda çalışma vardır [ 61-63 ] . Azalmış asit üretimi ve müteakip hipergastrinemi, enterokromaffin benzeri (ECL) hücrelerin hiperplazisine neden olabilir [ 35 , 64 ].

   En sık reçete edilen mide ilaçları olan proton pompa inhibitörleri kullanan erkeklerin   kullanmaya başladıktan sonra  eğer sertleşme, bozukluğu, Cinsel isteksizlik ,cinsel ilişki esnasında sertliğini kaybetme yumuşama , erken boşalma  gibi cinsel fonksiyon bozuklukları gelişiyorsa mutlaka doktoruna   haber verip üroloji uzmanına  başvurması gerekmektedir sadece direk olarak etki etmenin  yanında vitamin mineral kalsiyum   emilim bozukluğu yaratması da   sertleşme bozukluğuna ekstra katkı sağlar  . 

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İnsan Burnu, Penis Boyutunun Bir Göstergesi Mi?

Eski efsaneler, bir adamın penisi ile burnu arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdü,…

Semen hacmi nasıl artırılır

Meni miktarı günden güne değişebilir; birkaç faktöre bağlıdır. Bazı tıbbi durumlar, m…

eswl-nedir-calisma-prensibi-nedir-tarihcesi
ESWL Nedir Çalışma Prensibi Nedir Tarihçesi?

Vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma, ya da diğer adı ile ekstrakorporeal şok d…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...