Erkeklerde Testosteron Nasıl Üretilir?

Androjenler erkek prensibinden sorumlu olan steroid hormonlardır: erkek üreme sisteminin büyümesi ve işleyişi, normal sperm düzeylerinin korunması ve görünüşte belirgin erkek özellikleri.

Testosteron Sekresyonu Ve Regülasyonu

Testosteron Nereden Geliyor?

Vücuttaki testosteronun ana kaynağı testislerdir. Vücut doğrudan testOsteron (5-12 mg / gün) ve az miktarda dehidroepiandrosteron (DHA), androstenedion ve östrojen üretir.

Tüm testiküler dokular testOsteron üretebilmesine rağmen, ana üretici Leydig hücreleridir. Testis tübüler epitelyum ve adrenal bezler de bu hormonu üretebilir. Bir reaksiyon zinciriyle testosterona dönüşen DHEA üretirler. Ancak bu pay, androjenlerin ana havuzuna çok küçük bir katkı sağlar (daha fazla bilgi için, bkz. “Erkek vücudunda adrenal androjenlerin rolü” ).

Herhangi bir hormon, herhangi bir enzim , vücudumuza gıda ile giren belirli bir maddeden sentezlenir.Testosteronun temeli kolesteroldür. Leydig hücreleri, kolesterolü kandan asetat veya düşük yoğunluklu lipoprotein olarak alırlar. Maddelerin transformasyonu ile belirli bir reaksiyon dizisi vardır: kolesterol → pregnenolon → 17-hidroksipregnenolon → androstenediol. Kimyasal reaksiyonlardan geçtikten sonra 2 androstenediol molekülü birbirine bağlanır ve son ürün → testosteron salınır.

Hipotalamo-hipofiz Sistemi

Kandaki hormonun normal sabit içeriği hipotalamus-hipofiz sistemi tarafından kontrol edilir. Olumsuz geribildirim ilkesi üzerinde çalışır. Hipotalamus, hipofiz gonadotropinlerinin (folikül uyarıcı ve luteinize edici hormonlar) sabit sekresyonunu kontrol eden gonadotropin salgılatıcı hormon üretir.

Lüteinizan hormon (LH) , Leydig hücrelerinin olgunlaşmasını ve bunların steroid hormonlarının daha fazla üretimini kontrol eder. Yani testisler tarafından testosteron sentezinin başlangıcında önemli bir rol oynar. Folikül uyarıcı hormon (FSH) spermatogenik epitelyumun tam olgunlaşmasını izler ve LH için afinitesini arttırır (LH reseptörlerinin sayısını arttırarak).

Geri besleme prensibi, testis hücrelerinin hipotalamusun üretilen hormon miktarı hakkında sinyal vermesidir. Uyarı, hipotalamus üzerinde testosteron benzeri reseptörler kullanılarak yapılır. Hormonlar normal miktarlarda ise, hipofiz daha önce olduğu gibi aynı miktarda gonadotropin üretmeye devam eder. Gerekenden daha fazla testosteron varsa – ikincisinden daha azı, gerektiğinden daha az ise, daha fazla kan içine gelir.

Testosteron Circadian Ritimleri

Testosteron üretimi saatte aynı seviyede gerçekleşmez. Hormonun sirkadiyen ritimleri vardır (bkz. Şekil 2). Saatte küçük miktarlarda sentezlenir. En yüksek dozlar, akşam saatlerinde (akşam 20 ile 22 arasında) minimum salgılandığında, sabah 6’dan 8’e kadar kanda salınır.

Bir Erkeğin Vücudunda Testosteron Metabolizması

Testosteron Formları (Kesirler)

Kan dolaşımına giren testosteron 2 durumda olabilir:

  • Bağlı;
  • Serbest.

Kandaki testosteron, çeşitli proteinlerle ilişkilidir. Seks hormon bağlayıcı globulin (SHBG) ve albümine bağlanabilir . Bu globülin tüm seks steroidleri ile ilgilidir, bu nedenle sadece testosteron değil, aynı zamanda östrojenler, östradioller ve diğer cinsiyet hormonları da temaslarına açıktır. GSM ile bağlantılı androjen, yaklaşık% 57’lik bir kantitatif orana sahiptir. Artık aktif olarak görülmez, ancak sadece kanda dolaşır.

Dolaşımdaki hormonun kalan% 43’ü biyolojik aktiviteye sahiptir. Aktif testosteronun% 40’ı albümine bağlanır ve% 3’ü serbest bağlanmamış formdadır. Albumin ile olan bağlantı, globülin aksine, çok zayıftır ve herhangi bir etki altında zayıflayabilir ve testosteron proteinden ayrılacaktır.

Shbg’nin Hormonal Planda Rolü

SHBG’ın içeriği birçok faktör tarafından kontrol edilir. Artabilir ve daha sonra aktif hormon daha da küçülür. SHBG’deki bir artış, vücudun genel durumunu olumsuz yönde etkileyebilir.

SHBG konsantrasyonu çeşitli koşullarda kanda artabilir:

  • glukokortikoidlerin oral veya parenteral olarak alınması;
  • protein eksikliği;
  • hipotiroidizm ;
  • obezite.

SHBG konsantrasyonu artarsa, aktif testeoteronun östrojene oranı daha az olacaktır. Bu durumda,  testosteronun doğrudan işlevlerini olumsuz yönde etkileyecek olan erkeklerde östrojen olacaktır.

Fizyolojik olarak, SHBG yaşla birlikte artar. 

  1. Ya jinekomasti , dişi tipi obezite (uyluk, bacak ve karın şişmanlığı ) ve duygudurum değişiklikleri  olacaktır.
  2. Vücudun diğer yoldan gitmesi halinde, SHBG konsantrasyonunun arttırılması, kandaki toplam testosteronun normal içeriğini ve serbest testosteronun kantitatif göstergelerini azaltırken seviyesinin uzun süreli kalmasını sağlayacaktır.

Testosteronun 3 Yolu Metabolizması

Biyolojik olarak aktif testsoteronla ilişkili 3 metabolizma yolu vardır:

  1. Biyolojik aktivitenin arttırılması – 5α-redüktaz ile birleştirildikten sonra, testosteron daha aktif bir hormonal birime dönüşür – dihidrotestosteron (bu prostat bezinde, deride, epididimde, seminal veziküllerde olur);
  2. Biyolojik aktivitedeki değişiklikler – aromataz etkisi altında, hormon östradiol (bu beyinde, kaslarda, yağ dokusunda ve meme bezinde görülür);
  3. Biyolojik aktivitede azalma – testosteron karaciğere girdiğinde, 5β-redüktaz hormonu inaktif 5β-dihidrotestosteron ve türevleri sülfat ve glukuronidlere dönüştürür.

Şek. 3 – Metabolik dönüşümler sonucu testosteron aktivitesindeki değişiklikler (her bir steroidin androjenik aktivitesi parantez içinde gösterilir; testosteronun aktivitesi 100 olarak alınır).

Hormonun Yarı Ömrü

Hormonun dolaşımı kısadır ve yarı ömür 2 aşamada gerçekleşir.

  • Aşama 1 – 20 dakika içinde devam eder. Bu süre zarfında, neredeyse tüm aktif testosteron miktarı kandan kullanılır. Metabolizması bir seks steroidi kullanılarak gerçekleştirilen dokular tarafından emilir.
  • Aşama 2 – 3 saate kadar sürer. Hormonun büyük bir kısmı, bir tür seks hormon depolarının bulunduğu adipoz doku tarafından emilir. Kandaki hormonun kalan miktarı, böbrekler ve karaciğer yoluyla çeşitli metabolitler tarafından kullanılır.

Salgılanan testosteronun neredeyse yarısı idrarda metabolitler tarafından atılır: androsteron, etiocholanolone. Bu metabolitler ayrı bir 17-ketosteroit grubudur. Testosteron ayrıca inaktive edilmiş testosteron – glukuronid formunda atılır.

Testosteronun Etkileri

 “kralların hormonu – hormonların kralı.” Sonuçta, erkek vücudundaki hemen hemen tüm fonksiyonları kontrol ediyor. Hormon doğrudan yapabilir – doğrudan hücre çekirdeğine nüfuz edebilir veya dolaylı olarak diğer hormonların çalışmalarını kontrol edebilir.

Erkek vücutta testosteron ana klasik fonksiyonları gerçekleştirir:

  • Androjenik fonksiyon – testosteron erkeklerin ikincil cinsel özelliklerinin bir tezahürü sağlar. Östrojen üzerinde hakim olan yüksek testosteron içeriği nedeniyle, erkek tipi saç büyümesi (yüz, göğüs, kalça ve cinsel organlarda vücut kılı) oluşur. Erkek genital gonad ve dış genital organların büyümesi ve gelişimi, erkek tipi fizik (adipoz doku dağılımı) sağlanır. Kellik ve kellik de testosteronu kontrol eder. İlginçtir, vücut yağ da testosteron tarafından kontrol edilir. Kadınlarda deri altı yağ dokusu nedeniyle yüzeysel obezite varsa, o zaman erkeklerde yağ, parenkimöz organlarda ve daha büyük omentumda depolanır.
  • Anabolik fonksiyon – seks steroid kas liflerinin büyümesini sağlar, gerekli kemik doku yoğunluğu, böbrek, karaciğer, ter ve yağ bezlerinde gerekli organ spesifik proteinlerin üretiminde rol alır.
  • Antigonadotropik fonksiyon – yüksek testosteron gonadotropinleri inhibe eder. Gonadlar ve hipotalamik-hipofiz sistemi arasındaki örtük geri bildirimin genel ilkeleri takip edilir.
  • Üreme fonksiyonu – gerekli miktarda testosteron olmaksızın, sperm hücrelerinin oluşumu imkansızdır. Hormon, spermatogenezin “motor kolu” dur. Aynı zamanda erektil işlev ve cinsel istek sağlar.
  • Psikofizyolojik fonksiyon – erkek cinsiyet steroid basmakalıp davranışı nedeniyle, bazı karakter özellikleri oluşur. Gerekli libidoyu, davranışlarda artan saldırganlığı, savaşma arzusunu, korku duygusunun zayıflamasını sağlayan testosterondur. Hormonun psikostimulan etkisi vardır.
  • Hematopoetik fonksiyon – dolaylı olarak hematopoezleri etkiler. Testosteron, kırmızı kemik iliğinde eritropoezi etkileyebilir. Ayrıca böbreklerdeki eritropoietin üretimi üzerinde de bir etkisi vardır. Eritropoietinin testosterona oranı, doğrudan pozitif bir ilişki ilkesi üzerinde çalışır – daha fazla testosteron, daha fazla 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

testesteronu-etkileyen-diger-hormonlar
Testesteronu Etkileyen Diğer Hormonlar

Testesteron sentezinin düzenlenmesi hipotalamik-hipofiz sisteminde meydana gelen karm…

stresin-testesteron-seviyeleri-uzerine-etkisi
Stresin Testesteron Seviyeleri Üzerine Etkisi

Modern dünyada sürekli stresin testesteron azaltmakda olduğunu anlamak önemlidir. Düş…

Testosteron ve Sperm Kalitesinin Artırmak İçin Testislerinize Soğuk uygulama

Uygulama kulağa ne kadar çılgınca gelse de, testislere buzlanmanın faydasını gören dü…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...