İdrar Testinde Kristallüri Çeşitleri Ve Nedenleri

Kristallüri

İdrar kristalleri normal idrarda veya sistemik hastalıklarda bulunabilir, bu yüzden onu anlamak ve türlerini ayırt etmek zorundayız. İdrar, vücudun atık kimyasallar olarak yok etmesi gereken birçok çözünmüş madde (çözünen) içerir. Bu çözünen maddeler, çözünmüş maddelerin konsantrasyonu arttığında veya pH seviyesi asit veya bazda arttığında kristaller oluşturabilir. İdrarda kristallerin varlığı kristallüri olarak adlandırılır. 

Normal kristaller Anormal Kristaller 1. Ürik asit Kristalleri 2. Bilirubin Kristalleri 3. Kalsiyum Oksalat Kristalleri 4. Kolesterol Kristalleri 5. Hippurik Kristaller

1. Sistein Kristalleri 2. Kalsiyum Fosfat Kristalleri 3. Lösin Kristalleri 3. Üçlü Fosfat Kristalleri 4. Tirozin Kristalleri 5. Kalsiyum Karbonat Kristalleri 6. Sülfa Kristalleri 7. Amonyum Birat Kristalleri 8. Proteaz inhibitörü kristalleri

ilginizi çekebilir  https://www.omurerdemakkaya.com/bulanik-idrara-ne-sebep-olur

                https://www.omurerdemakkaya.com/yetiskin-kadinlarda-idrar-yolu-enfeksiyonu-neden-sik-olur

Normal Kristalüri

Ürik Asit Kristalleri

urik-asit-kristalleri

Ürik asit kristalleri, asidik idrarda bulunan çeşitli ebat ve şekillerdedir. Eşkenar dörtgenler, paralelkenarlar ve rozetlere benzerler ve kehribar renklidirler. Normal idrarda görülmelerine rağmen, aynı zamanda akut ürik asit nefropatisi veya ürik asit taşları gibi hastalık süreçlerinde gözlenebilir.

Kalsiyum Oksalat Kristalleri Kalsiyum oksalat kristalleri asidik, nötr veya alkali idrarda bulunan kişilerde bulunur. Bu kristaller mikroskopik olarak bakıldığında renksizdir. Kalsiyum oksalat kristalinin iki formu vardır: monohidrat ve dihidrat formu. Monohidrat kalsiyum oksalat kristali, “çitli” formu olarak tanımlanmaktadır. Halter şeklindeki bu kristaller, etilen glikol toksisitesinde yaygındır. Dihidrat formu oktahedral veya “zarf” şeklindedir.

kalsiyum-oksalat-kristalleri

Böbrek taşları için hangi önlemler alınabilir ?

 

 

Hippurik asit kristalleri  asidik, nötr veya hafif alkalin idrarda bulunur. Bu renksiz kristaller, prizmalar, plakalar veya iğne şeklindedir. Bu kristaller genellikle kitlelere toplanır.

hippurik-asit-kristalleri

Üçlü Fosfat Kristalleri veya struvit Üçlü fosfat kristalleri, alkalin idrarda oluşur ve magnezyum, amonyum ve fosfattan oluşur. Bunlar, dikdörtgen şeklinde veya tabutun kapağına benzer. Bunlar bazen üre parçalayan bakterilerin neden olduğu bir bakteriyel idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkilidir.

uclu-fosfat-kristalleri-veya-struvit

Kalsiyum Karbonat Kristalleri  sarı  renksiz yuvarlak veya alkali idrarda bulunan radyal çizgili kürelerdir. Genellikle büyük kristallerdir ve düşük büyütmede kolayca gözlenebilir.
kalsiyum-karbonat-kristalleri
Kalsiyum Fosfat Kristalleri Bunlar, kör uçlu iğneler veya prizmalar, rozetler gibi şekle sahip renksiz kristallerdir. Bu kristaller nötr ila alkalin pH’ta bulunur.

kalsiyum-fosfat-kristalleri

Amonyum Biurate Kristalleri Amonyum urat (veya biurate) kristalleri genellikle “tatsız elmalar”ı andıran düzensiz çıkıntılara sahip kahverengi veya sarı-kahverengi küresel gövdeler olarak görünür. Bunlar alkalin idrarda bulunur.

amonyum-biurate-kristalleri

Amorf Kristaller Amorf üratlar asidik idrarda bulunur. Bu kristaller brüt analizde pembe görünebilir ve mikroskobik olarak sarı renkte görünebilir. Bu kristaller idrar sedimentinde granüller olarak görünür. Amorf fosfatlar alkalin idrarda bulunur. Bu granüller mikroskopik olarak renksizdir.

amorf-kristalleri

Anormal Kristallüri

Bilirubin kristalleri idrarda anormal kristallerdir. Konjuge bilirubinden oluşur ve iğneye benzerler ve sarı renkli granüler kristallerdir. Genellikle hücre yüzeyine bağlanırlar. Bilirubin kristalleri çeşitli karaciğer hastalıklarında görülür.

billirubin-kristalleri
Kolesterol Kristalleri Bunlar, bir veya daha fazla köşede çentik bulunan renksiz dikdörtgen plakalar olarak görünür ve asidik idrarda bulunur. Kolesterolün görünümü Nefrotik Sendrom ile ilişkilidir.

kolestrol-kristalleri

Sistein Kristalleri  düz renksiz plakalardır ve eşit veya eşit olmayan tarafları olan karakteristik altıgen bir şekle sahiptir. Kalıtsal bir bozuklukla ilişkili asidik idrarda ortaya çıkarlar. Sistin kristallerinin varlığı, amino asit yeniden emiliminde proksimal tübüler bir defekti temsil eder.

sistein-kristalleri

Lösin Kristalleri Bunlar asidik / nötr idrarda bulunan radyal çizgileri olan eşmerkezli dairelere sahip sarımsı kahverengi kürelerdir. Lösin kristalleri, amino asit metabolizmasının bozulduğu karaciğer bozukluklarında görülebilir.

Tirozin Kristalleri asidik / nötr idrarda renksiz / sarı ince iğneler olarak görünür. Tirozin kristalleri, tirozinemide ve amino asit metabolizmasının bozulduğu bazı karaciğer bozukluklarında görülebilir.

tirozin-kristalleri

Sülfanomid Kristalleri Bunlar düz iğneler, küçük iğnelerin kaseleri veya sferoidlerdir. Genellikle kahverengi renktedir. Sülfanomid kristallerinin varlığı genellikle ilacın uygulanmasını gösterir ve mutlaka bir patolojik durum değildir. Bununla birlikte, bunların varlığı da böbrek taşı oluşumuyla ilişkilidir.

sulfanomid-kristalleri

Genel olarak idrarda amorf kristalleri izlenir; klinik olarak anlamlılığı yoktur. 

Urol Res. 2010 Feb; 38(1): 21–27.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Soğan Yemek Testosteronu Yükseltir mi ?

Soğan uzun yıllardır insanların yemeklerinde kullandıkları ve birçok sağlık yararları…

Online Danışma ve İçerikler

Online danışma   Cinsel terapi , Sertleşme bozukluğu değerlendirilmesi , Fitoterapi,P…

oksandrolon
oksandrolon nedir zararları nelerdir karaciğer detoks

Dihidrotestosterondan türetilen oral bir anabolik steroiddir. Anabolik ve androjenik …

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...