Penisimde neden uyuşma ve üşüme hissi meydana geliyor ? İşte bazı nedenler

image

Penisimde neden uyuşma ve üşüme hissi meydana geliyor ? İşte bazı nedenler

Penisinizde uyuşukluk veya üşüme hissediyorsanız, bu hassas sinirlerinizin veya oradaki kan damarlarının zarar görmesinden, kronik hastalıklar  (şeker) yaşam tarzı geçirilmiş cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi birçok neden dolayı  olabilir. Penisinizde uyuşukluk veya üşüme neden olabilecek bazı ilaçlar da vardır ve bu, düzenli olarak uzun mesafe bisiklet süren kişilerde de görülebilir. Tedavi altta yatan nedene bağlıdır.

 
  • Penis uyuşması nedir?

  • Penis uyuşmasının belirtileri ve semptomları

  • Penis uyuşmasına ne sebep olur?

  • Penis uyuşması tedavileri

Penis uyuşması nedir?

Penis uyuşması, peniste duyu kaybıdır. Alışık olduğunuzdan daha az his hissedebilir veya hiç hissetmeyebilirsiniz. Bazı durumlarda bu hissi hasta "iğne batması uyuşukluk ,üşüme hissi ,hafifleme hissi  veya ağrı acı hissi ile beraber”  ifade edebilir, 

Penis uyuşmasının belirtileri ve semptomları

Penis uyuşması yaşıyorsanız, aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahip olabilirsiniz:

 
  • Penisinizde, testislerinizde veya perineumda (testisler ve anüs arasındaki alan) duyu kaybı

  • Peniste karıncalanma hissi

  • Penis veya testislerde soğukluk

  • Penis üzerinde veya çevresinde mavimsi veya mor deri

  • Oturmakla  veya gün içerisinde şikayetlerin artması 

Bu semptomlar potansiyel olarak tehlikeli durumlardan da kaynaklanabilir ve tıbbi yardım almak için bir neden olabilir.

 

Penis uyuşmasına ne sebep olur?

Penisinizin uyuşmasının birkaç nedeni olabilir. 

 

  1. Diyabetik Nöropati: Şeker hastalarında penis üşüme ve uyuşma hissi genellikle periferik nöropatiye bağlıdır. Tedavide en önemli adım, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaktır. İnsülin ve oral antidiyabetik ilaçlar, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri bu süreçte kritik öneme sahiptir. Ayrıca, nöropatik ağrıyı hafifletmek için antidepresanlar veya antikonvülsanlar kullanılabilir. Diyabetli hastaların düzenli olarak ürolojik muayene olmaları önemlidir.

  2. Pudental Sinir Tuzağı: Pudental sinir tuzağı, pelvik ağrı ve cinsel işlev bozukluklarına neden olabilir. Tedavi genellikle öncelikle konservatif yöntemlere dayanır. Fizik tedavi ve pelvik taban egzersizleri genellikle ilk adımdır, bu süreç genellikle bir pelvik taban fizyoterapisti tarafından yönlendirilir. Steroid enjeksiyonları ve sinir blokajları da ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu yaklaşımlar etkisiz olduğunda, siniri sıkıştıran yapıları serbest bırakmak için cerrahi bir yaklaşım düşünülebilir.

  3. Damar Tıkanıklıkları: Periferik arter hastalığı, penis üşüme ve uyuşma hissine neden olabilir. Tedavi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi içerir. Sigara bırakma, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet, arterlerdeki plak oluşumunu azaltabilir ve kan akışını artırabilir. İlaç tedavisi genellikle kan inceltici, kan basıncını düşürme ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutma ilaçlarını içerir. Ağır vakalarda, anjiyoplasti veya bypass cerrahisi gerekebilir.

  4. Vitamin Eksiklikleri: Vitamin eksiklikleri de nöropatiye ve dolayısıyla penis üşüme ve uyuşma hissine neden olabilir. Tedavi genellikle eksik olan vitamini takviye etmeye dayanır. B12 vitamini eksikliği durumunda, B12 vitamini enjeksiyonları veya oral takviyeler önerilebilir.

Penis yaralanması

Hasarlı kan damarları veya sinirler penis hassasiyetini azaltabilir. Bu hasar, penis bir şekilde yaralanırsa veya prostat kanseri gibi durumlar için ameliyattan sonra ortaya çıkabilir ( Sharp, 2011 ). 

Sık sık veya uzun mesafeler bisiklete binen bazı erkekler penis uyuşması yaşayabilir. 

Bunun nedeni, bisiklet koltuklarının penis ile testisler (perine) arasındaki bölgedeki sinirleri ve kan damarlarını sıkıştırabilmesidir.

 

Bu durumla ilgili bir çalışmada, uzun mesafeli bisikletçilerin %70'inin penislerinde kan akışının azaldığını, %61'inin bölgede uyuşma olduğunu ve %19'unun erektil disfonksiyon (ED) yaşadığını bildirdi ( Somimage

Kendinizi aynı pozisyonda uzun süre otururken bulursanız, penise veya çevresindeki hassas dokulara zarar verebilir. Duruşunuzu düzeltmek için baskıyı sınırlamak için bir esneme veya yürüyüş için biraz aksama süresi planlayın . 

Çok nadir durumlarda, peniste uyuşma ve erektil disfonksiyon kasık bölgesindeki bir sinir veya kan damarının sıkışmasından kaynaklanabilir. Pudendal sinir veya arter sıkışması olarak bilinen bu durum, semptomları giderebilen ve penisteki hissi geri kazandırabilen ameliyatla tedavi edilebilir ( Aoun, 2021 ).

 

İlaçların bir yan etkisi

Bazı ilaçlar penil anestezi olarak da bilinen penis uyuşukluğuna neden olabilir. Bu durum en yaygın olarak, depresyon veya anksiyeteyi tedavi etmek için sıklıkla kullanılan bir ilaç türü olan SSRI'larla tedavi gören kişilerde görülür . 

Ancak cinsel sorunlar uyuşukluk ile sınırlı değildir. Bu ilaçların priapizme (bir ereksiyonun dört saatten uzun sürdüğü tıbbi bir acil durum) yanı sıra erektil disfonksiyon, skrotumda uyuşma ve boşalma zorluğuna neden olduğu bildirilmiştir ( Waldinger, 2015 ). 

Aldığınız bir ilacın penisinizde veya skrotumunuzda uyuşmaya, erektil zorluklara ve hatta cinsel isteğin azalmasına katkıda bulunabileceğinden şüpheleniyorsanız, tedaviyi bırakmadan önce sağlık uzmanınıza danışın. Bazı ilaçları (birçok antidepresan dahil) aniden durdurmak ciddi yan etkilere neden olabilir. doktorunuz şikayetlerinizi kontrol etmek için alternatif tedavi seçeneklerini belirleyebilir. 

Mastürbasyon veya seksten kaynaklanan hasar

Mastürbasyon yaptığınızda, penisinizdeki hassas cilt tahriş olabilir veya hasar görebilir, bu da kuruluk, kaşıntı, ağrı veya his kaybına neden olabilir. Aynı şey, özellikle yeterli kayganlık yoksa, yapılan seks için de geçerli olabilir. Karışıma bir yağlayıcı ekleyin ve su bazlı ve hipoalerjenik olanı tercih edin. Başlamadan önce cildinizin tepki vermediğinden emin olmak için nokta testi yapın ve kızarıklık veya tahriş fark ederseniz kullanmayı bırakın.

Penis pompaları veya penis halkaları (penis daraltma halkaları) gibi bazı seks oyuncakları veya cihazlarının da penisteki hassas yapılara zarar verdiği bilinmektedir. Sorununuzun kaynağı buysa penis pompalarından kaçının ve bir soruna neden oluyorsa bunlardan kurtulmayı düşünün. 

Uyuşukluk bir kızarıklıkla ortaya çıktıysa , prezervatif kullanıyorsanız latekse karşı hassasiyetiniz olabilir. Lateks olmayan bir markaya geçmeyi düşünün. Döküntü ağrılıysa veya penisinizden bir akıntı varsa, tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyonu dışlamak için sağlık uzmanınızla konuşmanız akıllıca olacaktır.

Şiddetli seks veya mastürbasyon, nadiren penis kırığı veya kırık penis olarak bilinen bir duruma neden olabilir . Penisinizde kemik yokken, ereksiyon sırasında kanla dolan iki esnek tüp vardır ve penisiniz ereksiyon halindeyken bükülürse tüpler patlayabilir. Belirtiler arasında peniste renk değişikliği, ağrı, morarma veya duyu kaybı yer alır. Bu durum tıbbi bir acil durumdur ve ameliyat gerektirebilir, bu nedenle hemen tıbbi yardım alın.

Düşük testosteron

Erkekler yaşlandıkça, testosteron seviyeleri doğal olarak düşer. Düşük testosteron, peniste açıkça uyuşukluğa neden olmazken, buradaki hassasiyetinizi azaltabilir ve erektil disfonksiyona veya sekse olan ilginin azalmasına (düşük libido) katkıda bulunabilir. 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar penis  başı yüzeyinde yaralar ve hasar verebilir  bu durum his değişiklikleri   ve sinirler de araz yaratabilir.  Bu durumda ivedi bir şekilde  doktora başvurulması önerilir. 

 

Diğer sağlık koşulları

Diyabet , multipl skleroz, Peyronie hastalığı, depresyon ve prostat kanseri gibi sinirleri etkileyen veya sinirlere müdahale eden tıbbi durumlar peniste uyuşukluğa neden olabilir.

Diyabet, bir kişinin kanında yüksek şeker seviyelerine sahip olduğu yaygın bir durumdur. Vücudunuzdaki sinirlere ve kan damarlarına zarar verebilir ve peniste erektil disfonksiyon veya duyu kaybına  iyi bilinen bir katkıda bulunur .

ED yaşıyorsanız, tedavi alabilmeniz için altta yatan bir durumun semptomlarınıza neden olup olmadığını belirlemek için sağlık uzmanınıza muayene olmanız önemlidir. Diyabetin diğer semptomları arasında sık idrara çıkma, aşırı susama ve kilo kaybı sayılabilir.

 

Multipl skleroz (MS), sinirlerin etrafındaki koruyucu tabakanın aşındığı nadir bir hastalıktır. Bu, sinirlerinizin sinyal taşımasını zorlaştırabilir ve penis de dahil olmak üzere duyu kaybına neden olabilir. MS'li tüm kişilerin yaklaşık dörtte üçü cinsel işlevde azalma veya kayıp bildirmektedir ( Hennessey, 1999 ).

Peyronie hastalığı, peniste ağrıya ve bazen penisin bükülmesine neden olan yara dokusunun oluşmasıdır. Peyronie hastalığı olan birçok kişi erektil disfonksiyon yaşar ve bu durum hem rahatsızlık vermesi hem de kişide yaratabileceği psikolojik stres açısından çok zor olabilir.

Depresyon, stres ve kaygı gibi zihinsel sağlık koşulları da cinsel istek ve duyulara müdahale edebilir.

Prostat kanseri tek başına peniste duyu kaybına neden olmazken, prostat kanseri tedavisi bunu yapabilir. Prostat kanserini çıkarmak için yapılan cerrahi, operasyondan hemen sonra ED ile sonuçlanabilirken, prostat kanserini tedavi etmek için kullanılan radyasyon tedavisinden kaynaklanan ED'nin gelişmesi yıllar alabilir ( Donovan, 2016 ).

Penis uyuşması tedavileri

Peniste uyuşmanın birçok farklı nedeni vardır ve tedaviler sorunun kaynağına bağlıdır.

Hastalıkları ve ilaçları yönetmek

İlk hareketiniz sağlık uzmanınıza bir ziyaret olmalıdır. Testosteron testinin iyi bir fikir olup olmadığına veya semptomlarınızın diyabet belirtisi olup olmadığına karar verebilirler . Halihazırda teşhis konmuşsa, tedaviye bağlı kalmak ve kan şekeri seviyenizi ilaç ve önerilen yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altında tutmak, penis de dahil olmak üzere sinir hasarını önlemeye yardımcı olabilir.

Penisinizde ağrı veya bir yumru veya eğrilik fark ettiyseniz, bu Peyronie hastalığının bir işareti olabilir. Tedavi için bir çok alternatif vardır üroloğunuza başvurmanız çok önemlidir. 

Antidepresan gibi ilaçlar cinsel organlarınızda duyu azalmasına neden oluyorsa, başka bir ilaca geçme konusunda sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz. Tedavinizi kendi başınıza durdurmak iyi bir fikir değildir. Çok tehlikeli olabilir. Neyse ki, istenmeyen yan etkilere neden olmadan durumunuzu tedavi etmenize yardımcı olabilecek başka tedavi seçenekleri de mevcuttur, bu nedenle sağlayıcınızla konuşun.

 

Yaraları tedavi etmek

Bir bisikletçiyseniz ve bisikletinizde geçen tüm bu saatlerin penis uyuşukluğuna neden olabileceğinden şüpheleniyorsanız, dolgulu bisiklet şortları giyebilir, bisiklet sürerken sık sık ayağa kalkabilir ve bisiklet koltuğunuzu perine üzerine daha az baskı uygulayan bir koltukla değiştirebilirsiniz. Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü'ne göre, "burunsuz" bir bisiklet koltuğu cinsel işlev bozukluğuna karşı koruma sağlayabilir ( CDC, 2009 ).

Penis uyuşması yaşıyorsanız, sağlık uzmanınıza başvurun. Sorunun nedenini belirleyebilir ve bir çözüm bulmak için sizinle birlikte çalışabilirler. 

 

SORUMLULUK REDDİ

Herhangi bir tıbbi sorunuz veya endişeniz varsa, lütfen sağlık uzmanınızla görüşün. Sağlık Rehberi ile ilgili makaleler, tıp topluluklarından ve devlet kurumlarından alınan hakemli araştırmalar ve bilgilerle desteklenmektedir. Ancak bunlar profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini tutmaz.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

...
Eren Erdem - 16 Mart 2023 Perşembe
Hocam benim penisimin uç taraflarında his kaybı var boşalıyorum ama o hissi hissedemiyorum buna bağlı olarak ta ereksiyon problemi yaşıyorum
...
omur erdem akkaya - 22 Mart 2023 Çarşamba
ayrıntılı değerlendirme yapmak lazım özellikle sertlşem bozukluğu için yapmak gerekiyor
...
Yasün gok - 08 Mart 2023 Çarşamba
Merhaba penisimde üşüme ve serleşme sorunu var ne yapmalıyım arada bir yanmada oluyor
...
ömür erdem akkaya - 08 Mart 2023 Çarşamba
Sertleşme sorunu ve penis uyuşması, birden fazla nedeni olan cinsel sağlık sorunlarıdır. Şeker hastalığı, diabetik nöropati gibi nörolojik durumlar, bu semptomlara neden olabilirler. Şeker hastalığı, yüksek kan şekeri seviyeleri nedeniyle sinirlerde hasara neden olabilir. Bu hasar, vücudun farklı bölgelerinde uyuşma, karıncalanma, ağrı veya his kaybına neden olabilir. Penis de bu durumdan etkilenebilir ve sertleşme sorunu ve/veya penis uyuşması gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Buna ek olarak, başka nedenler de bu semptomları tetikleyebilir. Örneğin, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, hormonal dengesizlikler, psikolojik sorunlar (örneğin stres veya depresyon) gibi faktörler de sertleşme sorunu ve penis uyuşması gibi semptomlara neden olabilir. Tedavi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Şeker hastalığı veya diğer nörolojik sorunlar nedeniyle oluşan semptomlar için, kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesi, ilaç tedavisi veya diğer tıbbi prosedürler önerilebilir. Diğer nedenler için, yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, psikolojik terapi veya cerrahi müdahaleler gibi tedavi seçenekleri de dahil edilebilir. Sonuç olarak, sertleşme sorunu ve penis uyuşması gibi semptomlar, birden fazla nedeni olan cinsel sağlık sorunlarıdır ve bir doktora danışılması önemlidir. Doktorunuz semptomların nedenlerini belirleyebilir ve uygun tedavi seçenekleri önererek cinsel sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.
...
Gökan Miniş - 16 Şubat 2023 Perşembe
Penis bölgemde üst kısmı baş tarafında sürekli bir akıntı oluyor ve sonrasında kuruyor yara oluyor ve hissizlik var mastürbasyon sırası yada dokunduğumda yanma geliyor ayrıca penis basının sol taraf mantar altında şişlik ve deri fazlalığı oldu sebebi nedir ne yapmalıyım
...
omur erdem akkaya - 26 Şubat 2023 Pazar
Merhaba Mutlaka üroloji muaynesi yaptırın mantar yada uyuz olabilir basit çe tedavi olabilirsiniz

Bunlar da İlginizi Çekebilir

erkeklerde-dihidrotestesteron-fonksiyon-norm-ve-patoloji
Erkeklerde Dihidrotestesteron – Fonksiyon, Norm Ve Patoloji

Androjenlerin temsilcilerinden biri aktif hormon dihidrotestesteron (DHT). Bu madde, …

azalmis-cinsel-istek-bozuklugu-olan-premenopozal-kadinlarin-tedavisinde-tribulus-terrestrisin-etkinligi
Azalmış Cinsel İstek Bozukluğu Olan Premenopozal Kadınların Tedavisinde Tribulus Terrestris’in Etkinliği

Hipoaktif  (azalmış)cinsel istek bozukluğu (HSDD) en yaygın cinsel şikayet olmasına r…

erken-bosalma-ve-nedenleri
Erken Boşalma ve Nedenleri

Üroloji polikliniklerine başvuran her dört erkek hastadan birinde cinsel sorunlar old…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...