Testesteron Eksikliği ve Testosteron Tedavisi Sizin İçin Uygun mu?

Son zamanlarda düşük cinsel dürtü (libido),Yorgunluk ve zayıf enerji seviyesi,azalan kas kütlesi ,vücut kıllarında azalma,konsantrasyon zorluğu sinirlilik,düşük refah duygusu ve azalan yaşama sevinci hissediyormusunuz?

Düşük testosteron (erkek hipogonadizmi), testislerin (testisler, erkek üreme bezleri) yeterince testosteron (bir erkek cinsiyet hormonu) üretmediği bir durumdur. sonradan yada doğuşdan olabilir.

Testosteron Nedir?

Testosteron, öncelikle testislerde üretilen bir hormondur. Erkeğe erkek vücut formunu ve üreme özelliklerini kazandıran temel hormonlardan biridir.

  • Kemik yoğunluğu
  • Yağ dağılımı
  • Kas gücü ve kitle
  • Yüz ve vücut kılı
  • Kırmızı kan hücresi üretimi
  • Seks gücü
  • Sperm üretimi

Geç Başlangıçlı Hipogonadizm (LOH)

Geç başlangıçlı hipogonadizm (LOH), 40 yaşın üzerindeki erkeklerde artan yaşla ilişkili serum testosteron düzeylerindeki düşüşü tanımlamak için kullanılan terimdir .

Düşük Testosteron Ne Kadar Yaygındır?

Düşük testosteron 45 yaş ve üstü erkeklerin yaklaşık% 40’ını etkiler. Normal testosteron seviyelerini tanımlamak zordur, çünkü seviyeler gün boyunca değişir ve vücut kitle indeksi (BKİ) , beslenme , alkol tüketimi , bazı ilaçlar, yaş ve hastalıktan etkilenir .

Doğal Olarak Azalan Bir Testosteron Seviyesi, Yaşlanma Belirtilerine Ve Semptomlarına Neden Olur mu?

Geç başlangıçlı hipogonadizm (LOH) düşük testosteron (T) seviyeleri ve klinik şikayetlerle karakterizedir. Cinsel semptomlar ve yorgunluk en yaygın ve en sık görülen şikayetlerdir. Diğer şikayetler arasında
çabuk sinirlenme,olumsuz düşünceler,sosyal iletişim zayıflaması , uyku değişiklikleri, zayıf konsantrasyon. Sınırda testesteron düzeylerinde metabolik bozukluklar görülür.

Testosteron konsantrasyonları erkeklerde yaşın artmasıyla azalır. Bununla birlikte, yaşla birlikte T konsantrasyonlarındaki düşüşler kademelidir obezite ve eşlik eden hastalıkları olan erkeklerde daha yüksek oranda düşüş olur.

Eğer bu şikayetler var ve testesteron seviyeniz düşük ise . Geç başlangıçlı hipogonadizm başlamış olabilir.

Hipogonadizm sabah serum testosteron seviyesi 300 ng / dL’den az olduğunda teşhis edilir.  Not olarak, toplam testosteron 405.9ng / dL’den az olanlar % beşlik dilime girer . 

Optimal testesteron seviyesi Yaşlı erkeklerde testosteron 500 ile 800 arasında, genç erişkinlerde ise düzeyini 600 ile 900 arasında hedeflemelidir.

Testosteron Tedavisinin Yararları

Testosteron tedavisinden ne bekleyebilirsiniz?  Yapılan çalışmalarda erkeklerde enerji seviyesi, cinsel dürtü ve ereksiyon kalitesinde düzelme bildirmiştir. Vucut direnci ve efor kapasitesinde artış. Yağ kütlesinde azalma . Testosteron ayrıca bazı erkeklerde kemik yoğunluğunu, kas kütlesini ve insülin duyarlılığını arttırır .

Erkekler ayrıca sıklıkla testosteron tedavisinden sonra ruh halindeki bir iyileşme bildirir. Bu etkiler subjektiftir cevaplar bireyselleştirilmiştir.

Testosteron Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

  • Eğer tedavi kontrolsüz yapılırsa çeşitli riskleri vardır
  • Uyku apnesine katkıda bulunabilir
  • Sivilce veya diğer cilt reaksiyonlarına neden olabilir
  • İyi huylu prostat büyümesi (belirli bir seviyeye kadar )
  • Meme büyümesi
  • Sperm üretimini sınırlandırabilir veya testis küçülmesi yapabilir
  • Bunlar tamamiyle kontrolsüz kullanan hastalar içindir
  • Prostat kanseri yapmaz

Testesteron tedavisi mutlak bir ürolog kontrolü altında yapılması gerekir. Testesteron eksiliği olan hastalarda tedavi sonrası memnuniyet oranı çok yüksektir. Tedavinin fayda ve zararları hasta ve doktor tarafından değerlendirilerek tedaviye başlanır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Güneş Kremleri Testosteron Konusunda Ne Kadar Masum ?

Atalarımızdan çok daha kısa süre güneşte kalıyoruz ve “zararlı” güneş ışınlarını enge…

Testosteron Tedavisi Sonrası Sperm Üretimi Sağlanması: Çığır Açan hCG ve FSH Kombinasyonu

Testosteron Tedavisi Sonrası Sperm Üretimi Sağlanması: Çığır Açan hCG ve FSH Kombinas…

sporcularda-dusuk-testosteron
Sporcularda Düşük Testosteron

Birçok ulusal ve uluslararası kuruluş, fiziksel aktivite ve egzersiz eğitimine katılm…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...